onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akademiska slopar studielön för den som ­vidareutbildar sig

Publicerad: 20 april 2012, 06:08

I höst försvinner möjligheten för sjuksköterskor i Uppsala att vidareutbilda sig och samtidigt få studielön. Beslutet sätter stopp för Daniel Gustafssons plan att bli operationssjuksköterska.


Daniel Gustafsson hade tänkt plugga vidare till operationssjuksköterska. Sedan kom beskedet från Akademiska sjukhuset att möjligheten till studielön tas bort. I stället införs en garanterad löneökning för den som blir fast anställd inom sin nya specialitet. Daniel Gustafsson vikarierar som sjuksköterska på transplantationsavdelningen 70F och ser nu ingen möjlighet att specialist­utbilda sig i staden.

– Jag måste ha en inkomst på minst 20 000 kronor i månaden för att kunna betala mina räkningar. Jag får jobba kvar där jag är, eller byta sjukhus, säger Daniel Gustafsson, som i dag tjänar 21 500.

Han tror dessutom inte att den garanterade löneökning som Akademiska nu utlovar skulle ge honom högre lön än vad han annars skulle få om han blev operationssjuksköterska.
Vårdförbundet Uppsala ser det som självklart att specialistutbildade ska få högre lön. Men inte att man måste avskaffa studielönen för att åstadkomma det.

– Vi tycker att man ska få kompetensutveckling inom ramen för sin anställning. Det inkluderar även vidareutbildning, säger lokalavdelningens ordförande Annika Jonasson.

Hon är tveksam till att det nya systemet skulle bidra till att fler utbildar sig till specialistsjuksköterskor.

– Studielånet är begränsat och har en åldersgräns. Att jobba heltid samtidigt som du studerar kan vara en svår ekvation att få ihop. Får du ta lån ska det ju betalas tillbaka. Det kan komma att diskriminera dem som är äldre, säger hon.

Akademiska sjukhusets HR-direktör Ingrid Persson berättar att det har funnits olika metoder tidigare för att locka fler sjuksköterskor att gå en specialistutbildning. En garan­terad löneökning är ett sätt att försöka lösa bristen inom vissa specialiteter mer långsiktigt.

– Det här är en lösning som vi har diskuterat med cheferna på avdelningarna och som de tycker är bra. Studielön har fungerat bra för dem som har fått det, men det är en dyr insats. Vi har inte fått någon negativ feedback och kan inte se hur förändringen skulle innebära något negativt, säger Ingrid Persson.

Region Skåne har valt en annan väg. Sedan årsskiftet finns en bestämmelse som säger att de sjuksköterskor som utbildar sig inom bristspecialiteter får 13 000 kronor i månaden i studielön, samt en bonus om de jobbar inom sin nya specialitet i minst ett år efter examen.

– Vi tror att vi kan attrahera fler till bristspecialiteterna med den här modellen, säger Lisa Davidsson, enhets­chef på centrum för kompetens och ledarskap i Region Skåne.

Daniel Gustafsson hoppas att söktrycket till specialistutbildningarna vid Uppsala universitet blir lågt i höst.

– Då kanske sjukhuset inser att det inte är bra att ta bort studie­lönen, säger han.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev