lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akademiska står snart utan akutläkare

Publicerad: 16 april 2014, 12:02

Peter Glans, akutläkare. Foto: Oscar Segerström/Bildbyrån

De sista akutläkarna lämnar Akademiska efter en havererad utbildningssatsning.


Akutläkaren Peter Glans kastar in handduken. När hans kollega, den sista kvarvarande med samma specialitet på akuten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, beslutade sig för att söka sig utomlands och forska, gjorde Peter Glans en sista kraftansträngning. Han ville få sjukhuset att återuppta akutläkarsatsningen som lades ner för två år sedan.

– I fjol, när det uppdagades att jag skulle bli ensam kvar, bestämde vi oss raskt för att ta fram ett beslutsunderlag till sjukhusledningen, för att de skulle återuppta akutläkar-ST:n. Men eftersom inget händer, så valde jag att gå vidare, säger han till Dagens Medicin.

För två år sedan runt 17 läkare under utbildning, tanken var att de skulle bli ungefär dubbelt så många. Men bara de fem som hade kortast tid kvar fick stanna och göra färdigt sin specialistutbildning. Sedan dess har de en efter en lämnat sjukhuset.  Peter Glans sista kollega kommer till slut i väg till sin planerade forskning.

Själv har han fått sig en tjänst som akutläkare i Enköping.

– Där har sjukhusledningen insett att det behövs akutläkare. Jag blir sektionschef med uppdraget att starta akutläkarverksamhet. Eftersom vi är en bristvara i det här landet, så behöver vi nog starta ST-utbildning. Men det är ett litet sjukhus så de läkarna behöver i så fall komma till andra sjukhus för att uppfylla målbeskrivningen för specialiteten, säger Peter Glans.

Verksamhetschefen för akutsjukvården på Akademiska konstaterar att två tjänstlediga akutläkare ”blir väldigt klent”.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt för akutsjukvården att ha egna doktorer, precis som det är viktigt för andra verksamheter. Jag vill ha ett akutorienterat fokus, säger Tomas Skommevik, verksamhetschef.

Relaterat material

Slutar utbilda akutläkare

Personal vill ha kvar akutläkare

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev