Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akademiskas läkare betalar nya rockar ur egen ficka

Publicerad: 17 juli 2009, 13:30

Akademiskas läkare betalar nya rockar ur egen ficka

Foto: Foto: Pia Åkesson

Läkarna på Akademiska sjukhuset i Uppsala gör ett gemensamt inköp av egna läkarrockar i protest mot ledningens sparåtgärder.


Ledningen för Akademiska sjukhuset räknar med att kunna spara 1,2 miljoner kronor per år på beslutet att dra in läkarrockarna. Läkarna däremot anser att de förlorar ett värdefullt arbetsredskap med fickor för stetoskop, böcker, nycklar, passerkort och annat de behöver i sina jobb.

Nu erbjuder Upplands allmänna läkarförening de drabbade att köpa en ny läkarrock för egna pengar. Priset ligger på 220 kronor för medlemmar i Läkarförbundet och 320 kronor för dem som inte är medlemmar. Sedan tillkommer kostnaden för eventuell brodyr.

De nya läkarrockarna får inte användas vid kontakter med patienter. Däremot är det fritt fram att bära dem vid undervisning, forskning och i samband med besök.

– Utländska gäster förväntar sig att man ser ut som en läkare och inte som om man går runt i pyjamas, säger Martin Wohlin, vice ordförande i Upplands allmänna läkarförening, till Upsala Nya Tidning.

Ledningen för sjukhuset har gett klartecken för inköpen men står fast vid att rockarna egentligen inte behövs.

– Jag tror att det är mycket känslomässigt. Rocken är intimt förknippad med läkarrollen, men jag tror vi klarar oss utan den. Man kan särskilja läkarna på en skylt och genom att de presenterar sig ordentligt, säger Brita Winsa, chef för neurodivisionen och tillförordnad sjukhusdirektör, till Upsala Nya Tidning.

Relaterat material

Läkarnas rockar hotas när Akademiska sjukhuset sparar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev