Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akademiskas sparplaner klubbades

Publicerad: 23 mars 2012, 07:14

Produktionsstyrelsen i Uppsala läns landsting godkände på torsdagen Akademiska sjukhusets sparplan. (Uppdaterad)


– Vi stödjer sjukhusledningens förslag i helhet. Personalnedskärningarna är en anpassning till det uppdrag man har och sjukhusledningen har uppfattningen att planen ska fungera, säger Ludvig Larsson (FP), produktionsstyrelsens ordförande.

Åtgärdsplanen innebär kostnadssänkningar på 350 miljoner kronor. Läkare och sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset har tidigare protesterat mot de föreslagna indragningarna av 40-50 vårdplatser och att personalstyrkan ska minskas med 300 årsarbetare. Med produktionsstyrelsens stöd kommer nu de planerade förändringarna att genomföras.

– Klart att personalen har funderingar när det är förändringar på gång. När programmet konkretiseras kommer de att se hur de nya metoderna och arbetssätten effektiviserar arbetet, säger Ludvig Larsson.

Anna Rask-Andersen, huvudskyddsombud för Upplands allmänna läkarförening, är fortsatt kritisk till sparplanen.

– Det framgår inte i planen vilken täckning som finns för kostnadsökningarna, till exempel att läkemedel blir dyrare och den åldrande befolkningen i länet, säger Anna Rask-Andersen.

Under fredagsförmiddagen har Torbjörn Karlsson, ordförande i Upplands allmänna läkarförening, deltagit i ett samverkansmöte med sjukhusledningen och är bekymrad inför de kommande åtgärderna.

– Förslaget är en slags karikatyr av en målbild och min farhåga är att det blir våra äldre, multisjuka patienter som får betala, säger Torbjörn Karlsson.

Enligt Torbjörn Karlsson måste de konkreta lösningarna presenteras snart för att förhindra överbeläggning, äventyrad patientsäkerhet och ökade väntetider för patienterna.

– Vad hände med att sätta patienten främst? Politikernas budget är inte dimensionerad för att sjukhuset ska kunna lösa sitt vårduppdrag, säger han.

Relaterat material

Protester mot färre vårdplatser på Akademiska

ÅSA WIKSTEN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev