Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Akademiskt samarbete för att minska läkemedelsutsläpp

Publicerad: 1 Juli 2015, 04:35

Den nya anläggningen som byggts vid vattenreningsverket i Knivsta.

Foto: Berndt Björlenius

Reningsverket i Knivsta blir det första fullskaliga försöket i Sverige att rena avloppsvatten från läkemedelsrester. Förutom ett antal olika studier som görs i samband med försöket, hoppas projektet kunna ge underlag åt beslutsfattare om framtida rening.


Anläggningen har byggts av forskare från Kungliga tekniska högskolan, KTH, och är planerat att starta nu på fredag, den 3 juli.

– Det är pirrigt så här sista veckan innan uppstart, med massor med detaljer som måste stämma, säger projektledaren Berndt Björlenius från KTH, till Dagens Medicin.

Projektet är ett samarbete mellan KTH, Umeå universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU och Göteborgs universitet. KTH bygger och kör anläggningen. Umeå universitet gör alla kemiska analyser samt tittar på hur insekter i det mottagande vattendraget påverkas. SLU tittar på effekter på fiskar och snäckor och Göteborgs universitet tittar på antibiotikaresistens.

– Det unika med projektet är att vi samtidigt som vi inför en reningsmetod också verifierar att det inte påverkar den ekologiska statusen i det mottagande vattnet, säger Berndt Björlenius.

Forskarna har valt ut 100 läkemedel som man vill rena bort från avloppsvattnet. Valet är baserat på vilka läkemedel man antar har de största negativa effekterna på hälsan och miljön. Förhoppningen är att reningsverket ska kunna komma upp i samma reningsgrad som forskarna tidigare sett i pilotprojekt, det vill säga att få bort 90 till 95 procent av alla läkemedelsrester från vattnet.

Enligt Berndt Björlenius valdes Knivsta reningsverk på grund av att det är lagom stort och att vattnet släpps ut i den lilla Knivstaån med en begränsad vattenmängd. Vissa tider på året består Knivstaån till ungefär hälften av vatten från reningsverket.

KARIN SVENS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev