Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Åkermans lärdom - borde haft kommunikatör från dag ett

Publicerad: 7 maj 2014, 12:12

Efter att ha tackat nej till intervjuer tar Läkemedelsverkets avgående generaldirektör, Christina Åkerman, bladet från munnen.


Den 31 augusti avgår hon som generaldirektör för Läkemedelsverket efter sex år. En optimal tid att lämna över till nästa person, säger Christina Åkerman till Life Science Sweden.

Det har stormat kring Christina Åkerman under åren som generaldirektör. Hon har tidigare gett uttryck för att den starka kritiken mot hennes ledarskap, grundar sig i att många på myndigheten inte tyckte om de förändringar som hon själv har haft i uppdrag att genomföra.

– När jag har sett det som skrivits i media är det ännu tydligare för mig att det är viktigt, inte minst från uppdragsgivaren, att ha uthållighet, tillit och inte agera kortsiktigt. Om man blir rädd när saker och ting skakar finns det en risk att nödvändig utveckling avbryts innan man är klar, säger Christina Åkerman till Life Science.

På frågan om hon hade kunnat agera på något annat sätt svarar Christina Åkerman att hon lärt sig att det är svårt att nå ut till en så stor organisation som Läkemedelsverket med över 700 anställda.

– Om jag skulle göra om allt igen skulle jag ha säkerställt att jag hade en kommunikatör vid min sida från dag ett. Jag har stor respekt för att jag som ny ledare i en organisation kunde ha fört ut mina beslut tydligare och jag var för oerfaren i var och när jag skulle vara synlig. Där skulle jag ha behövt hjälp, säger Christina Åkerman.

Jämfört med hur det fungerar i näringslivet tycker hon att det saknas tydlig guidning och inskolning i statsförvaltningen.

Christina Åkerman kom till Läkemedelsverket bland annat från rollen som vd för Astra Zeneca i Filippinerna. Hon hoppas fortsätta att verka inom läkemedelsområdet på något vis, men vill inte prata om eventuella framtida uppdrag.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev