söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Åklagare yrkar på fängelse för Sfams förre ordförande

Publicerad: 12 september 2006, 12:47

Åklagaren yrkar på ett års fängelse och tre års näringsförbud. Snart faller domen mot Sfams förre ordförande Johan Berglund som åtalats för grovt skatte- och bokföringsbrott.


Torsdagen den 7 september inleddes rättegången mot läkaren Johan Berglund i Blekinge tingsrätt i Karlskrona.

Johan Berglund tillträdde som ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, hösten 2003, men avgick i november förra året då han åtalades för grovt skatte- och bokföringsbrott, se Dagens Medicin nr 46/05.

Åtalet gäller händelser i hans och hustruns gemensamma handelsbolag under perioden 2000 till 2002. Enligt den stämningsansökan som Ekobrottsmyndigheten i Malmö lämnade in till Blekinge tingsrätt ska Johan Berglund ha undanhållit närmare 1 miljon kronor från beskattning.

I sin deklaration beskrev Johan Berglund kostnader som gått till att bygga om och till hans egen privata villa och barnens lekstuga som avdragsgilla rörelsekostnader inom företaget.  Enligt Johan Berglund gjordes ombyggnationerna för att färdigställa en konferensanläggning inom företaget.

Enligt åklagaren har Johan Berglund även fuskat till sig trefaldig betalning för 25 flygresor. I Dagens Medicin nr 46/05 beskrev kammaråklagare Carl Renberg, som lämnade in stämningsansökan till tingsrätten, hur han anser att Johan Berglund gått tillväga:

- För det första är resan betald av landstinget när han ska till Stockholm. För det andra har han sedan konstruerat en faktura på exakt samma resa och fått ersättning av de företag som han har gjort uppdrag för. Och för det tredje har han gjort skatteavdrag för resan, trots att han inte haft några utlägg.   Kan få fängelse och näringsförbud

Och vid rättegången den 7 september yrkade alltså Marianne Forsström, den åklagare som tagit över ärendet, i sin slutplädering på ett års fängelse och tre års näringsförbud.

Johan Berglund säger själv till Dagens Medicin att han tillsammans med sin advokat Ann-Christine Ahlberg bestrider samtliga åtalspunkter.   - Vi menar att jag är oskyldig till anklagelserna, säger Johan Berglund.

När åtalet väcktes var Johan Berglund forsknings- och utvecklingschef i Landstinget Blekinge, ett uppdrag som han frivilligt avsade sig.

Jobbar kvar inom landstinget  Landstingsjuristen Håkan Blomgren säger att Johan Berglund fortfarande arbetar för landstinget, både som allmänläkare och med ett forskningsuppdrag inom FoU-verksamheten i Landstinget Blekinge.

- Han har ett stort forskningsuppdrag som handlar om en ingående kartläggning av de äldres hälsotillstånd. Som professionell läkare och forskare har han ett gott anseende hos oss. Rättegången har ingenting med landstinget att göra, säger Håkan Blomgren.   Domen mot Johan Berglund faller den 21 september.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev