Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Åklagaren planerar gå ut med mer medicinsk information

Publicerad: 11 mars 2009, 09:49

I dag eller i morgon kan åklagarsidan komma att gå ut med mer medicinsk information kring det döda spädbarnet på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Det säger kammaråklagare Elisabeth Brandt till Dagens Medicin.


Kritiken mot Elisabeth Brandt har varit hård från läkarhåll under den senaste veckan.

– Självklart hade jag väntat mig kritik. Men inte sådana här personangrepp, jag fullgör trots allt bara mitt arbete, säger Elisabeth Brandt.

Hon är främst förvånad över att så många läkare uttalat sig så tvärsäkert trots att de i de allra flesta fall helt saknar information om vad som inträffat. För att öka förståelsen för åklagarsidans agerande planerar Elisabeth Brandt att gå ut med ett pressmeddelande där mer av de medicinska fakta som finns med i dråputredningen kan komma att redovisas. Pressmeddelandet kommer att gå ut i dag, onsdag, eller i morgon.

– Vi vill tala om vilken information vi har. Nu tolkas det av många som att det är jag själv som fattat det här beslutet utan att ha något bakom, säger Elisabeth Brandt.

Enligt de uppgifter som hittills kommit fram grundas misstankarna mot läkaren bland annat på att de höga doserna av tiopental som hittats i flickans kropp inte fanns införda i journalen, samt att doserna skulle vara många gånger högre än den dos som normalt ges. Dessa uppgifter har ifrågasatts bland annat av anestesiologer som kommenterat fallet här på dagensmedicin.se.

Är ni säkra på att rättsläkarnas beräkningar stämmer?

– Ja det är klart att vi är.

Har ni använt andra medicinska experter än dem från rättsmedicin?

– Vem eller vilka experter som vi använt oss av vill jag inte lämna ut i nuläget.

Relaterat material

Nya uppgifter: Preparat i kroppen var inte journalfört

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev