Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Åklagarens Macchiarinibeslut överklagas

Publicerad: 19 december 2017, 08:00

NY VERSION. Två målsägande överklagar åklagarnas beslut att lägga ner förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini, uppger Åklagarmyndigheten. Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum Göteborg kommer nu att inleda en granskning av hela ärendet.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhuset

”Vi kommer att gå igenom förundersökningen och bilda oss en uppfattning innan beslut tas. Det är ett stort material att läsa igenom och det är därför inte möjligt att ge en prognos för när beslut i överprövningen kan komma. Vi kan inte heller lämna någon information om iakttagelser i granskningen medan den pågår”, säger kammaråklagare Karin Lundström Kron på Utvecklingscentrum Göteborg.

– Jag tycker att det är ett jätteskönt och bra beslut att man överprövar detta, av flera skäl, säger Karl-Henrik Grinnemo, en av de visselblåsande läkarna, till Dagens Medicin.

Det viktigaste skälet är att åklagaren redan konstaterat att Paolo Macchiarini varit vårdslös vid operationerna och i hanteringen av de syntetiska luftstruparna, men att brotten mot etikprövninglagen och läkemedelslagen hunnit preskriberas, fortsätter han. Andra skäl som Karl-Henrik Grinnemo anser stödjer en överprövning är de jävsmisstankar som riktats mot experterna som anlitas av Socialstyrelsens rättsliga råd samt att det inte gjordes en ordentlig utvärdering av alternativa behandlingsmetoder kring de patienter som Paolo Macchiarini sedan opererade. Det senare har uppmärksammats i en isländsk utredning, som Dagens Medicin tidigare rapporterat om.

– Utredningen visar hur Paolo Macchiarini och företrädare för Karolinska universitetssjukhuset lurar den isländske patienten till att få den syntetsiska luftstrupen. Och aktivt undviker att använda den behandlingsmetod som skulle kunna ha varit bättre lämpad för patienten, säger Karl-Henrik Grinnemo.

Han lägger till:

– Därför känns det oerhört bra att se över det här beslutet och den här gången göra rätt. Det vill säga använda internationellt erkänd onkologisk expertis.

Det var i kölvattnet på luftstrupsoperationerna på Karolinska universitetssjukhuset som polisen inledde an förundersökning mot Paolo Macchiarini med misstanke om vållande till kroppsskada samt vållande till annans död. Tidigare i år beslutade dock åklagarna att lägga ner förundersökningen.

Utöver de två målsägande har även  tre utomstående personer begärt överprövning av ärendet.

Relaterat material

Paolo Macchiarini åtalas inte

En rättsskandal eller ett väntat beslut

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Rapport: Mänskliga rättigheter kan ha kränkts

Macchiarini-åklagarens experter anklagas för jäv

TT, JENS KREY

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev