Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akrylamid ökar inte risken för bröstcancer

Publicerad: 15 mars 2005, 08:53

Det finns inget samband mellan akrylamid i maten och bröstcancer hos svenska kvinnor. Detta resultat presenteras i tidskriften Jama, Journal of the American Medical Association, av forskare från Harvard i USA och Karolinska institutet i Solna.


År 2002 larmade svenska Livsmedelsverket om att akrylamid finns i många vanliga matvaror, som chips, flingor, kaffe och bröd. Tidigare studier har visat att djur som exponeras för akrylamid har högre risk för vissa tumörtyper, bland annat i bröstkörtlarna. Djuren utsattes dock för doser som var 1000-100000 gånger högre än de nivåer som människor får i sig via födan.

I den nya studien undersöktes intaget av akrylamid bland 43 000 kvinnor som ingår i en stor studie om hälsa och livsstil, och som 1991 svarade på en enkät om matvanor. Kvinnornas hälsostatus kontrollerades i hälsoregister fram till år 2002.   Det visade sig att 667 kvinnor fick bröstcancer.

Det dagliga intaget av akrylamid var enligt beräkningarna i genomsnitt 25,9 mikrogram om dagen. Mindre än 1,5 procent kom upp i de nivåer som brukar användas i riskuppskattningar, i mikrogram per kilo kroppsvikt och dag. Kaffe var den produkt som bidrog mest till akrylamidintaget, 54 procent av dosen, därefter stekt potatis och knäckebröd.

Det fanns ingen signifikant skillnad i risk för bröstcancer för kvinnor som fick i sig minst akrylamid och för dem som åt mer. Inte heller var risken högre för kvinnor som åt mycket av de matvaror som visat sig innehålla akrylamid.

Forskarna anser att det är lugnande att den mängd akrylamid som svenskar får i sig via kosten enligt studien inte ökar risken för bröstcancer. Men det är ändå viktigt att undersöka hur ämnet påverkar risken för andra cancerformer och neurologiska sjukdomar, hävdar de.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev