Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Aktionsgrupp vill ta över Sollefteå sjukhus

Publicerad: 27 januari 2017, 14:41

Sollefteå sjukhus.

Foto: Landstinget Västernorrland

Aktionsgruppen ”Ådalen reser sig” erbjuder sig att ta över driften av sjukhus i Västernorrland. Oppositionen är intresserad.


Ämnen i artikeln:

Landstinget VästernorrlandSollefteå sjukhusÖrnsköldsviks sjukhus

Dagens Medicin har tidigare rapporterat att hälso- och sjukvårdsnämnden i Landstinget Västernorrland röstat för att lägga ner akutkirurgin vid Sollefteå sjukhus. Som en reaktion på beskedet har aktionsgruppen ”Ådalen reser sig” nu erbjudit sig att ta över driften av sjukhusen i både Sollefteå och Örnsköldsvik, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland.

Landstingsledningen ska träffa företrädare för ”Ådalen reser sig” den 9 februari men redan i dag, fredag, passade oppositionen på att möta aktionsgruppen.

– Vi har haft ett väldigt bra möte. Det var en första inledande dialog för att veta vad de hade för planer och tankar. Jag tycker att det var intressant, säger Per Wahlberg (M), oppositionsråd i Landstinget Västernorrland, till Dagens Medicin.

Hur realistiskt är det att en ekonomisk förening ska ta över driften av två sjukhus?

– Vi måste få till stånd en bredare diskussion och då krävs det att majoriteten också sitter med vid samma bord. Det är en sådan process vi kommer att initiera.

Men din bedömning i nuläget är att det inte är ett orealistiskt alternativ?

– Det går inte att bedöma. Det här är mer ett inledande samtal kring alternativa driftsformer.

Enligt Per Wahlberg (M) är det upp till landstingsmajoriteten om den vill träffa aktionsgruppen enskilt den 9 februari eller om den vill göra något tillsammans med oppositionen.

– Vi kommer inte att göra någonting för att öka konfliktnivån ytterligare.

Relaterat material

Ja till avvecklad akutkirurgi i Sollefteå

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev