Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Aktiv hälsostyrning” har blivit lönsam affär

Publicerad: 13 juni 2013, 05:30

Aktiv hälsostyrning är en lönsam affärsidé för konsultbolaget Health Navigator, som profilerat sig som landstingens forskningspartner.


Avtalen om forskning och utveckling inom aktiv hälsostyrning har givit konsultbolaget Health Navigator prestigefyllda uppdrag. Och klirr i kassan.

Stockholms läns landsting betalade i fjol företaget 41,5 miljoner kronor för att utveckla modeller för aktiv hälsostyrning med vårdcoach. I detta ingår löner och omkostnader för vårdcoacher, liksom forskning, utveckling och utvärdering av metoden. Under innevarande år har landstinget avtal om aktiv hälsostyrning för 55 miljoner kronor.

Till detta har företaget avtal med ytterligare minst fyra landsting.

Att några funderar på att hälsostyra mer på egen hand ser vd:n Joachim Werr som naturligt, men han tycker sig se fortsatt stor forsknings- och utvecklingspotential. Han betonar att forskningen som företaget bedriver tillsammans med landstingen har genererat två vetenskapliga publikationer, och lyfter fram begreppet aktiv hälsostyrning som något av företagets kännemärke.

– Det är lite irriterande att andra använder begreppet aktiv hälsostyrning lite vidlyftigt, säger Joachim Werr.

Även ett annat konsultbolag, Sirona Health Solutions, är månt om att markera sin kompetens på området aktiv hälsostyrning. Dess vd Marit Vaagen säger sig vara den som kommit på begreppet och hon har även varumärkesskyddat det som Sirona Aktiv hälsostyrning.
– I dag säger ju alla att de jobbar med aktiv hälsostyrning, och det kan ju vara olika saker, det är som det var med lean tidigare, säger hon.

För Marit Vaagen är coacher inte den enda lösningen för att styra patienter rätt i vården.
– Om hälsostyrningen ska ha effekt måste sjukvården hitta integrerade helhetslösningar, på alla nivåer, som gör att den riktar resurserna åt rätt håll från början, säger Marit Vaagen.

Relaterat material

Landsting kluvna till privat coach

Så fångar de Valbos sjukaste

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev