Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Aktivitet i hjärnans belöningscentrum avgör vem som svarar på placebo

Publicerad: 19 Juli 2007, 12:21

Olikheter i signalering av dopamin i ett speciellt område i hjärnan kan förklara varför vissa individer svarar på placebo och andra inte, enligt en ny studie.


Forskare vid University of Michigan i Ann Arbor, USA, har undersökt betydelsen av nucleus accumbens för uppkomsten av placeboeffekt. Nucleus accumbens är en nervkärna i hjärnan som har en central roll i upplevelsen av belöning.

I studien som i dag publiceras i tidskriften Neuron ingick 14 friska frivilliga som fick en smärtsam injektion av saltlösning i käkmuskeln. Därefter fick de en infusion av ett ämne som deltagarna fick reda på antingen kunde vara ett smärtstillande läkemedel eller placebo men som i själva verket alltid var placebo. Forskarna undersökte därefter aktiviteten av signalsubstansen dopamin i hjärnan med hjälp av PET-kamera.

Hälften av deltagarna rapporterade mindre smärta efter att de fått infusionen med placebo. Dessa individer hade också signifikant högre frisättning av dopamin i nucleus accumbens jämfört med de deltagarna som inte svarade på placebo.

Den högre aktiviteten av dopamin började samtidigt som deltagarna fick reda på att det smärtstillande läkemedlet hade nått käkmuskulaturen. De individer som svarade på placebo visade sig också alla ha förväntat sig att den aktuella infusionen skulle dämpa smärtan.

Av de sju deltagare som inte fick effekt av placebo rapporterade fyra mer smärta efter administrering av placeboinfusionen, vilket forskarna tolkar som en så kallad noceboeffekt, det vill säga en motsats till placeboeffekt.

Neuron 2007; 55; 325–336

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev