Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Aktörer i gång utan etikavtal

Publicerad: 28 April 2010, 13:11

Ica och Doc Morris har fortfarande, trots att båda nu driver apotek, inte undertecknat branschens etiköverenskommelse med läkemedelsindustrin. Dagligvaruhandeln har inte heller skrivit på något etikavtal.


Sedan 2005 finns en etiköverenskommelse mellan Läkemedelsindustrins branschorgan Lif och Apoteket AB.

Den liknar överenskommelsen mellan Lif och Sveriges kommuner och landsting, SKL, och reglerar umgänget mellan läkemedelsindustrin och apotekspersonal. En avgörande skillnad är dock att det i apoteksavtalet tydligare framgår att det är apoteksföretagen själva som ansvarar för medarbetarnas fortbildning.

I fjol bjöd Lif och Apoteket, efter mindre justeringar i överenskommelsen, in de nya apoteksintressenterna att ansluta sig till den.

Vid konferensen Apoteksmarknadsdagarna berättade i dag Pär Tellner, marknadsetikansvarig på Lif, vilka av de nya apoteksföretagen som i nuläget har anslutit sig.

De aktörer som köpte kluster av statliga apotek anslöts med automatik vid köpen. Dessutom har de befintliga och förväntade aktörerna Åhléns, Apotek 1, Foxfarmaci och Familjeapoteket alla anslutit sig, enligt Pär Tellner.

Två aktörer som driver apotek i dagsläget – Doc Morris och Ica – har dock inte skrivit under avtalet ännu.

– Det ligger för underskrift hos Doc Morris och jag har heller ingen anledning att tro att Ica inte skulle vara intresserade, sade Pär Tellner.

Mads Haaland Paulsen, vd för Doc Morris, berättade för Dagens Apotek att undertecknandet kan ses som en formsak som ännu inte hunnits med.

– Det är många pappershögar nu, säger Mads Haaland Paulsen.

Inte heller dagligvaruhandeln, som vid sidan av rökavvänjningsmedel börjat sälja fler receptfria läkemedel sedan i november i fjol, har undertecknat någon etiköverenskommelse med Lif.

Pär Tellner framförde i dag själv en tänkbar förklaring.

– Jag har viss förståelse för att de tvekar. En överenskommelse skulle ju innebära särregler inom ett varusegment vars försäljning tidigare har jämförts med den för nötter. Det skulle kunna bli förvirrande för personalen, sade Pär Tellner.

Läkemedelsindustrins egen informationsgranskningsman, IGM, har sedan avtalets tillkomst 2005 aldrig bedömt någon misstänkt överträdelse av etiköverenskommelsen mellan industrin och Apoteket AB/apoteksbranschen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev