Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Akut brist på barnmorskor efter indragen sommarersättning

Publicerad: 25 Juni 2008, 12:17

Förlossningen på Akademiska sjukhuset har akut brist på personal i sommar. Men sjukhuset erbjuder ingen särskild sommarersättning till de barnmorskor som tar extrapass.


Under drygt 50 helgpass på förlossningen i sommar klarar Akademiska sjukhuset inte minimibemanningen.

En bidragande orsak är att barnmorskor från och med i år inte får någon extra sommarersättning om de går in och tar extrapass. Akademiska ska spara pengar och därför är det vanlig ob-ersättning som gäller.

– Att ge så mycket i ersättning som vi tidigare gjort är inte ett bra sätt att lösa bemanningsluckor på. Vi ska klara det ändå, säger biträdande sjukhusdirektör Björn Ragnarsson till Upsala Nya Tidning.

I en skrivelse till sjukhusledningen uppger anställda på förlossningen att den medicinska säkerheten är hotad på grund av personalbristen, som sammanfaller med en väntad babyboom i juli.

Det förnekar dock divisionschef Margareta Öhrwall, som säger till UNT att en sista utväg alltid är att hänvisa de blivande mammorna till andra sjukhus.

Om inte anställda frivilligt tar extrapass kommer sjukhuset att beordra in ledig personal, förklarar avdelningschef Marianne Gertzell för tidningen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev