Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Akut brist på vårdplatser i Stockholm

Publicerad: 14 Februari 2007, 19:38

För att möta vårdbehovet måste antalet vårdplatser i Stockholms läns landsting snabbt öka med mellan 150 och 200 platser. Det slås fast i en utredning som nu överlämnats till landstingstyrelsen.


Efter en lång rad år med minskat behov av slutenvård i landstinget har behovet de senaste åren börjat öka. Ökningen i kombination med ett minskat antal vårdplatser har gjort att bristen på vårdplatser är i det närmaste akut i Stockholms läns landsting.

År 2004 var beläggningsgraden vid Stockholms akutsjukhus 91 procent. Förra året hade beläggningsgraden ökat till 95 procent, vilket är en kritisk nivå enligt utredningen.

En sådan hög genomsnittlig beläggningsgrad innebär att betydande överbeläggningar är ett frekvent problem som skapar risker för patientsäkerheten och i hög grad försvårar personalens arbete på vårdavdelningar och akutmottagningar , skriver utredarna i rapporten.

Slutsatserna i rapporten, som tagits fram i samarbete med sjukhusen och landstingets centrala förvaltningar, är att antalet vårdplatser snabbt måste öka med 150 och 200.

Dessutom bör en ytterligare ökning på lika många vårdplatser ske under en femårsperiod, för att möta det förväntat växande behovet.

Läs rapporten på Stockholms läns landstings hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev