Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Akut hjärtvård i världsklass – eftervård i strykklass?

Publicerad: 1 Juli 2015, 09:31

DM-Play. I dag når knappt något av landets 21 regioner och landsting upp till samtliga mål för att förhindra att patienter får en ny hjärtinfarkt. Hur kan hjärtkliniker och primärvård förbättra sina resultat och sin kvalitet även i eftervården av hjärtinfarktpatienter?


Ämnen i artikeln:

Hjärtinfarkt

Länk till video

Varje år drabbas nära 30 000 svenskar av akut hjärtinfarkt. Hjärt-kärlsjukdom är fortfarande den dominerande dödsorsaken i Sverige. Svensk hjärtsjukvård är i världsklass i det akuta skedet och överlevnaden för personer som har fått en hjärtinfarkt har fördubblats på 20 år. Sämre ställt är det med eftervården som ska förhindra att patienterna ska drabbas av en ny hjärthändelse.
Socialstyrelsen har i sina riktlinjer satt upp mål för att förebygga en ny hjärtinfarkt. Målen gäller rökstopp, regelbunden träning, sänkning av blodtryck och blodfetter. I dag når knappt något av landets 21 regioner och landsting upp till samtliga målen.
Hur kan hjärtkliniker och primärvård förbättra sina resultat och sin kvalitet i arbetet för att förebygga återinsjuknande i hjärt-kärlsjukdom? Behövs tydligare och skarpare riktlinjer från Socialstyrelsen? Vem ska ta ansvar för att eftervårdens mål uppnås?

Ämnen i artikeln:

Hjärtinfarkt

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev