Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akut p-piller gör inte tonårsflickor mer riskbenägna

Publicerad: 18 mars 2008, 09:02

Tonårsflickor som får akut p-piller för framtida bruk blir inte mer benägna att ha oskyddat sex. Det visar en ny studie från Uppsala universitet.


I studien, som publicerats i Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, ingick 420 flickor i åldern 15-19 år som besökt en ungdomsmottagning i Uppsala för att få akut p-piller.

Hälften av flickorna fick med sig en extra dos akut p-piller hem. Vid uppföljningar tre och sex månader senare visade det sig att det var nästan dubbelt så många av flickorna i denna grupp som använt akut p-piller igen. Flickorna hade dessutom tagit pillren betydligt snabbare efter oskyddat samlag än kontrollgruppen.

Däremot hittades inga skillnader mellan de båda grupperna när det gällde användning av vanliga p-piller och kondom. Runt 40 procent av flickorna i båda grupperna hade haft oskyddat samlag under uppföljningsperioden.

– Tillsammans med tidigare forskning inom området visar våra resultat att det saknas grund för farhågor som förts fram om att ökad tillgång till akut p-piller skulle leda till ökat sexuellt risktagande. För att kunna påvisa en effekt också på aborter krävs dock en betydligt större studie än den vi gjort, säger Maria Ekstrand, doktorand och sjuksköterska vid Akademiska sjukhusets kvinnoklinik, till Upsala Nya Tidning.

Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica 2008; 87: 354-59

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev