Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akut utryckning ger bättre koll på traumapatienterna

Publicerad: 28 februari 2006, 14:58

Region Skåne är först ut i landet med en prehospital traumakurs för AT-läkare. Deltagarna får träna på dockor och bilvrak - målet är att lära sig vad som kan göras på olycksplatsen och förstå vad som händer med patienterna innan de kommer in till sjukhuset.


På flera håll i landet finns det olika utbildningar som ska rusta AT-läkarna för det akuta omhändertagandet när patienterna kommer in på sjukhuset. Ett exempel är sjukhusen i Norrbottens läns landsting. Under de tre senaste åren har AT-läkarna fått gå en veckolång utbildning där de lär sig att hantera traumapatienter. Många AT-läkare går ensam nattjour på akuten - genom att träna omhändertagandet vid svåra och akuta sjukdomstillstånd hoppas man att de nya läkarna ska känna trygghet under jouren.

I Region Skåne har man valt att gå ett steg längre. Precis som på flera andra håll utbildas AT-läkarna i akut omhändertagande. Men för att komplettera kunskaperna har landstinget även dragit i gång en prehospital traumakurs.

- Att ge en kurs i prehospital sjukvård kändes ganska naturligt. Vi har redan en utbildning om vad som händer under de första 60 minuterna i akutrummet. Men det är ju viktigt att veta vad som har hänt med patienten innan han eller hon kommer till akuten, säger Tord Larsson initiativtagare och ansvarig för AT-frågor i Region Skåne.

Målet med utbildningen är att ge de blivande läkarna bättre kunskaper om hur man hanterar traumapatienter på olycksplatsen och i ambulansen på väg till sjukhuset.

- Att vara på en olycksplats i regn och mörker är ju helt annorlunda jämfört med att vara inne på akuten där man har tillgång till apparater, anestesipersonal och så vidare, säger Maria Soller, övergripande AT-studierektor i Lund.  En annan poäng med utbildningen är att Region Skånes AT-läkare, som till vardags är spridda över olika sjukhus, får en möjlighet att träffa varandra och bilda nätverk. Utbildningen spänner över två dagar. Deltagarna kommer från hela Skåne och bor på en kursgård utanför Malmö.

- AT-läkarna är framtida kollegor och det är viktigt att de får möjlighet att lära känna varandra och utbyta erfarenheter. Internatet är ett sätt att minska avstånden mellan sjukhusen, säger Maria Soller.

Tanken är att alla AT-läkare i Skåne ska gå den prehospitala traumakursen under sin tjänstgöring. I höstas hölls det första kurstillfället. I januari deltog 26 AT-läkare i den andra omgången.

- Det var en otroligt nyttig kurs, säger Malin Andersson, som har gjort 18 av sina 21 månader som AT-läkare vid Lasarettet i Ystad.

Den första dagen ägnades främst åt teori där man gick igenom olika vårdprogram, utrustning och vad man bör tänka på. Dag nummer två gick kursdeltagarna runt på fyra olika stationer i en stor maskinhall för att omsätta kunskaperna i praktiken.

Övningarna handlade om att lära sig i vilken ordning man ska bedöma och åtgärda olika skador, tekniken för att skicka EKG från ambulansen till närmaste hjärtintensivvårdsavdelning, att frigöra luftvägar i olika situationer, samt att få ut en person som sitter fastklämd i en kraschad bil.

- Det är jättebra att se vad som händer innan en patient kommer in till sjukhuset. Då har man lite bättre koll och det blir lättare att göra rätt bedömningar i akutrummet. Det är viktigt att veta varför patienten har nackkrage, hur den sitter och hur man tar bort den på bästa sätt, säger   Malin Andersson.

Det är också bra att veta hur kommunikationen fungerar mellan ambulans och hjärtintensivvårdsavdelningarna. Dessutom räknar Malin Andersson med att ha nytta av kunskaperna om hon blir utskickad i en sjukvårdsgrupp när en stor olycka inträffar.   Hennes enda invändning är att kursen borde ha legat i början av AT-blocket.

- Eftersom det handlar om akuta situationer hade det varit skönt att ha gått den här kursen innan man går på kirurgen och medicinakuten. Men tanken är tydligen att den ska ligga tidigare i utbildningen framöver, säger Malin Andersson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News