Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akut vårdkris i Zimbabwe

Publicerad: 18 februari 2009, 10:22

Akut vårdkris i Zimbabwe

Koleraepidemin har bidragit till att sjukvårdssystemet i Zimbabwe är på väg att kollapsa, enligt organisationen Läkare utan gränser.


Läkare utan gränser har behandlat 45 000 kolerapatienter i Zimbabwe sedan epidemin bröt ut i augusti förra året. Nu varnar organisationen för att landets sjukvårdssystem är nära en total kollaps.

Bland annat vägrar många vårdinrättningar att ta emot sjuka som inte kan betala i utländsk valuta.

– Vi vet att allmänna sjukhus skickar iväg patienter, att hälsocenter har slut på material och utrustning, att det råder akut brist på sjukvårdspersonal, att patienter inte har råd med transport för att hämta sin hivmedicin eller för att få behandling och att många av våra egna kliniker är överfulla. Det kunde inte vara tydligare och vi ser det varje dag – detta är en massiv medicinsk akutsituation som håller på att spinna utom all kontroll, säger Manuel Lopez, landsansvarig för Läkare utan gränser i Zimbabwe, till organisationens hemsida.

Ett annat problem är de restriktioner som gör det svårt för Läkare utan gränsers utsända att arbeta i landet. Nu kräver organisationen att Zimbabwes regering vidtar kraftfulla åtgärder för att ge befolkningen tillgång till ordentlig hälso- och sjukvård.

Relaterat material

Akut kolerakris i Zimbabwe

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev