Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akuta beställningar tydligare

Publicerad: 21 maj 2014, 13:49

Den 2 juni utökas Pascal ordinationsverktyg med två nya beslutsstöd. Samtidigt blir gränssnittet för akuta beställningar tydligare.


Det ena nya beslutsstödet är Socialstyrelsens nationella lista över läkemedel som bör undvikas till äldre personer om inte särskilda skäl föreligger. Det andra är EU:s information om läkemedel som av olika skäl befinner sig under mer intensiv övervakning.

Pascal är ett verktyg för ordination av läkemedel för patienter som får sina läkemedel fördelade dosvis i påsar för 14 dagar i taget. Ibland behöver patienten omedelbart få en förändring av sin medicinering men den funktion i Pascal som ska signalera detta har inte varit tillräcklig.

– Nu förbättrar vi det grafiska gränssnittet och tydliggör när förskrivarna vill göra akuta beställningar av nya läkemedel, säger Marie-Louise Gefwert, tjänsteansvarig för Pascal på Inera som förvaltar systemet.

Det ska underlätta för både förskrivare och apotekspersonal som slipper lägga tid på telefonkontakt i onödan, tror hon.

Behovet av en tydligare grafik för akuta beställningar kom bland annat fram i den webbenkät som Inera gjorde bland Pascal-användare tidigare i år. Där var kritiken hård mot systemets svarstider och tillgänglighet. Positiv feedback gavs dock på beslutsstöden, enligt Marie-Louise Gefwert.

Relaterat material

Påminnelsetjänst i Pascal utreds

Pascalanvändares åsikter efterlyses

“Vi måste ha mycket större kundfokus”

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev