Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akutbilen jobbar i motvind

Publicerad: 10 september 2013, 08:40

”Det är som att folk tycker att man har under­lättat för landstinget att införa akut­bilen”, säger Sara ­Salomonsson, sjuksköterska.

Foto: Patrick Trädgårdh/Bildbyrån

Det spelar ingen roll att en ny rapport visar att akutbilen i Åsele fungerar. Sjuksköterskan Sara Salomonsson och hennes kollegor jobbar i motvind.


Åsele är en liten kommun i Västerbottens län med 2 940 invånare. Här har akutsjukvården ersatt en ambulans med en akutbil av besparingsskäl och det var en av de stora stötestenarna i söndagens folkomröstning, se sidan 6. Invånarna röstade för att riva upp beslutet.

Men en ny rapport visar att akutbilen, tvärtemot vad många Åselebor har varit rädda för, har varit på plats hos patienten minst lika snabbt som ambulansen var tidigare.

Enligt Robert Ylipää, verksamhetschef för akutsjukvården, beror det på att akutbilen står i Åsele medan ambulansen kan ha en längre körsträcka från ett annat uppdrag i ett större upptagningsområde.

Akutbilen är lättare att bemanna än en vanlig ambulans. Deltidsbrandmännen finns redan på plats i Åsele, likaså sjuksköterskorna från primärvården.

– Vi måste börja samarbeta om så här viktiga samhällstjänster. Vi kan inte bygga så små enheter i så små kommuner. Kommer man vidare med det här blir arbetena mer attraktiva och det är lättare att rekrytera tre sjuksköterskor än att rekrytera sju, säger Robert Ylipää.

Akutbilen möter oftast, utom i vissa särskilt akuta fall, upp en ambulans dit patienten flyttas över. Att bilen saknar blåljus tycks inte heller det påverka insatstiden.

– Det finns bara en stor korsning här, när man kör ut ur samhället. Där svänger man höger eller vänster. Under de här åren har vi kanske behövt stanna och vänta vid fem tillfällen, säger Susanne Olofsson, ambulanssjuksköterska med många års erfarenhet av akutsjukvården och den som har arbetat med akutbilen sedan starten.

Det är hon som har ordnat med utbildning av deltidsbrandmännen från räddningstjänsten som deltar i arbetet. Bemanningen är den stora skillnaden mot ambulanssjukvård. Det och det serietillverkade fordonet som tjänar som akutbil. Här saknas dubbel utrustning, likt den en ambulans har, inte heller har akutbilen dubbla väggar eller blåljus.

Frågan om akutbilens vara eller inte vara är en riktigt het potatis. Den mediala bevakningen och debatten har varit stor. Det har påverkat arbetsmiljön och vardagsmiljön för dem som jobbar med akutbilen, inte minst för dem som bor på orten.

– Åsele är ett så litet samhälle, man känner i stort sett alla. Jag blir liksom aldrig riktigt privat längre. Folk kommer fram och diskuterar ekonomin, akutbilen och vissa slutar hälsa. Man känner sig dum, kan jag tycka. Det är som att folk tycker att man har underlättat för landstinget att införa akutbilen, säger Sara Salomonsson som är sjuksköterska och kom till akutbilsprojektet från primärvården.

Mycket tid har gått åt till att informera och försvara arbetet med akutbilen inför patienter. Men det händer också att de möter glatt överraskade patienter som märker att de får vård snabbt.

Relaterat material

Storseger för jasidan i Västerbotten

Folkomröstning underkänns

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev