Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akuten bort från Uddevalla

Publicerad: 30 november 2007, 10:42

Trots omfattande protester fattades i går beslutet om de tidigare föreslagna förändringarna i NU-sjukvården. Ett beslut som koncentrerar den tunga akutvården till Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan, NÄL.


Beslutet innebär att sjukvården delas upp mellan Uddevalla sjukhus och NÄL. Uddevalla sjukhus ska främst ägna sig åt planerad vård medan NÄL tar hand om akutvården.

– De stora vinnarna är de äldre multisjuka som kommer att slippa långa väntetider på akutmottagningarna, säger Britt-Marie Andrén (s), ordförande i styrelsen för NU-sjukvården, till tidningen Bohusläningen.

Uddevalla kommer att ha en dygnet runtöppen närsjukvårdsmottagning, men den akuta trauma-, hjärt- och strokevården kommer att skötas i Trollhättan.

Tanken med beslutet är bland annat att Uddevalla ska få en tydligare profil inom onkologi och även fungera som regionalt centrum för planerad kirurgi.

Förändringarna ska vara genomförda under år 2009, skriver NU-sjukvårdens styrelse i ett pressmeddelande.

Oppositionspartierna inom ledningen för NU-sjukvården var dock inte nöjda med gårdagens beslut.

– Under sammanträdet yrkade vi återremiss där vi ville att förslaget skulle arbetas igenom ännu mer för att mer hänsyn skulle tas till de olika klinikerna, säger Gösta Davidsson (m), ledamot i styrelsen, till Bohusläningen.

För att genomföra de beslutade förändringarna har NU-sjukvården begärt 140 miljoner kronor i extra tillskott för investeringar och ytterligare 80 miljoner till driftsmedel under 2008 och 2009.

Relaterat material

Demonstration för sjukhus samlade tusentals

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev