Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akuten får veta för lite om patienters medicin

Publicerad: 29 november 2007, 12:39

RIKSSTÄMMAN TORSDAG Tre av fyra patienter hade fler eller färre mediciner än vad som stod i medicinklinikens journal. För att öka patientsäkerheten måste sjukvården få tillgång till Apotekets läkemedelsförteckning. Det hävdar forskarna bakom en pilotstudie som presenterades på Riksstämman i går, onsdag.


Ämnen i artikeln:

Evidensbaserad vårdAkutsjukvård

Att personalen på akutmottagningar vet vilka läkemedel en patient använder kan vara avgörande för att ge patienten rätt behandling. Annars är risken stor för biverkningar och läkemedels­interaktioner och dessutom kan det innebära merarbete för sjukvården.

- Men många patienter, speciellt äldre, har kanske sju, åtta läkemedel och när de kommer in på sjukhus är det inte ovanligt att de är förvirrade, säger Per Oskarsson, överläkare på akutkliniken, Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Tillsammans med medarbetare vid Karolinska i Solna och Huddinge och Apoteket AB har han genomfört en pilotstudie med 336 patienter över 65 år som lagts in på akutvårdsavdelning.

Forskarna har jämfört anteckningarna om läkemedel i journalen med Apotekets lista över de läkemedel som patienterna verkligen har hämtat ut. Och resultaten visar på stora skillnader.

- Det är fullständigt för­skräck­ande, vi hittade en avvikel­se hos 75 procent av patienterna. Vi trodde siffran skulle ligga på 20-30 procent, säger Ulf Bergman, professor i klinisk farmakologi, Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Förteckning  vore guld värd
Enligt journalen hade patienterna i genomsnitt sju läkemedel, men enligt läkemedelslistan från Apoteket var genomsnittet nio läkemedel.

- Så här kan vi inte ha det, vi måste få tillgång till apotekslistan. I dag är det inte tillåtet enligt sekretesslagen, men vi kan inte ge evidensbaserad vård om vi inte har kännedom om patienternas läkemedel, säger Ulf Bergman.

I studien bad forskarna patienterna om tillstånd för att ta del av läkemedelsförteckningen.  
- Patienterna blir förvånade över frågan, de tror att vi har tillgång till den här informationen. Och speciellt i akutskedet vore det guld värt för oss, säger Per Oskarsson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News