Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akuten i Falun får hygienpris

Publicerad: 19 mars 2008, 11:11

Akutmottagningen vid Falu lasarett får det Svenska hygienpriset 2008.


Trots de speciella svårigheter med hygien som en akutmottagning ställs inför har akuten i Falun på ett målmedvetet och effektivt sätt lyckats införa basala hygienrutiner, skriver prisutdelaren, Hygiensällskapet.

Hygiensällskapet är en arbetsgrupp bestående av representanter från fackförbund, myndigheter, kommuner och landsting, som arbetar för ett effektivare arbete på hygienområdet i Sverige. Ordförande i den grupp som utsett pristagarna är Smittskyddsinstitutets rikshygiensjuksköterska Kerstin Mannerquist.

Dagens Medicin får tag på Ulrika Gärdsback, avdelningschef vid akuten i Falun, bara minuter efter att hon fått besked om att mottagningen vunnit priset.

Grattis!

– Tack. Det är verkligen jätteroligt att vårt arbete med detta uppmärksammas.

Varför får just ni det här priset?

– Vi har arbetat väldigt målmedvetet med detta, satt samman en arbetsgrupp för hygienfrågor och hållit obligatorisk utbildning för all personal med hjälp av en hygiensjuksköterska.

Ulrika Gärdsback berättar att mottagningen bland annat har skruvat upp betydligt fler ställ för handsprit och styrt upp rutinerna för livsmedelshanteringen. Användandet av handsprit har fördubblats sedan de nya rutinerna infördes.

– Den 15 oktober förra året var det ”Dagen H”, där H står för hygien. Från den dagen blev det krav på kortärmat, inga klockor eller ringar, hår ska sättas upp och inga målade naglar. Vi har gjort stickprov på hur rutinerna följs, och det har inte varit några som helst problem, säger Ulrika Gärdsback.

Akuten i Falun får pris i Hygienprisets landstingskategori. I kommunkategorin belönas växelvårdsboendet Nora i Uppsala kommun. Boendet belönas för att "personalen kan omhänderta vårdtagare med smittsamma sjukdomar med en hög vårdhygienisk standard och ett värdigt bemötande".

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev