Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akuten i Halland räddad

Publicerad: 13 juni 2016, 13:43

Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

Efter hot om stängning på grund av sjuksköterskebrist ser situationen på Hallands akutmottagningar ut att nå en lösning.


I dag samlades representanter från Vårdförbundet och Hallands sjukhus för att diskutera sommaren med de över 200 obemannade sjuksköterskepassen som riskerade att stänga akutmottagningarna i Region Halland. Camilla Tellström, avdelningsordförande på Vårdförbundet i Halland, är positiv.

− Det var ett bra möte, de kom fram till att ha fortsatta möten redan på onsdag och torsdag denna vecka. Men som det ser ut nu så är passen i stort sett lösta, säger hon till Dagens Medicin.

Den mest akuta krisen är över, enligt Camilla Tellström.

− Då är vi inte ens i närheten av paragraf sju, alltså att stänga arbetsplatsen är inte aktuellt. Även om lösningarna inte är det bästa så är det ändå en bra början.

Sjuksköterskor på Hallands sjukhus går in och tar extrapass för att täcka upp luckorna på akutmottagningarna i Halmstad och Varberg. För dessa får de 600 kronor i timmen.

Enligt Camilla Tellström är situationen långt ifrån helt löst, men hon känner att det går åt rätt håll.

− Det som är positivt är att fortsatta samtal är inbokade, och det här är långt ifrån färdigt men den akuta krisen som vi upplevde, den finns inte längre.

Markus Lingman, områdeschef för område ett i Halland, håller med om att det går åt rätt håll.

− Absolut, det finns inga alternativ. Vi måste gå åt rätt håll, och det i dialog med Vårdförbundet. Jag måste säga att den dialogen – på kliniknivå – har varit väldigt konstruktiv. De har kommit med synpunkter som har beaktats, vi har försökt bemöta deras synpunkter och lyssna in varandra, säger han.

Enligt Markus Lingman kommer resterande möten att ha ett mer långsiktigt perspektiv där man följer effekterna av insatserna, som inte bara har handlat om att täcka sjuksköterskepass. För att avlasta sjukvårdspersonalen finns det extrainsatta serviceteam som sköter städning och praktisk service. Regionen har bemannat upp med fler undersköterskor än vad de planerade från början och det kommer att finnas en distriktsjuksköterska på akuten, som hjälper till med triagering och lättare åkommor.

− Det var ett svårt läge för några veckor sedan, det var därför vi fick möjlighet till de här extraersättningarna exempelvis. Men vi är fortfarande på tårna för att se till så att detta fungerar framöver. Sommaren är en krävande period för sjukvården.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News