Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akuten i Växjö begränsar antalet medföljande anhöriga

Publicerad: 20 januari 2020, 11:40

Foto: Pressbild Region Kronoberg/ Michael Breider

Platsbrist och långa väntetider har bidragit till flera hotfulla situationer på akuten i Växjö. Nu har chefen för akuten tagit ett beslut om att endast två anhöriga per patient får följa med in på akuten.

Ämnen i artikeln:

Centrallasarettet VäxjöRegion Kronoberg

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


– Vi är en liten mottagning och ibland kan det bli väldigt rörigt, säger Clas Hjertqvist, verksamhetschef för akutkliniken.

Vid flera tillfällen har personalen vid akutkliniken vid Centrallasarettet i Växjö utsatts för våld och hot av patienter och anhöriga. Detta var Smålandsposten först med att rapportera.

För att få lugn på mottagningen har det nu beslutats om en rad åtgärder.

–  Vi kommer att begränsa antalet besökare per patient till max två. Tidigare sa vi att en anhörig skulle få följa med, men nu har vi ändrat det till två, säger Clas Hjertqvist.

Mottagningen kommer också att låsa dörrarna mellan väntrummet och akutmottagningen, samt förstärka med väktarbemanning under kvällar och nätter.

Enligt Clas Hjertqvist finns det flera orsaker till den stökiga situationen på akuten.

– Vi ser att det finns två situationer då det lätt uppstår hot och våld. Det ena är vid hänvisningssituationer, då personal hänvisar patienter tillbaka till primärvården. Den andra är när det uppstår långa väntetider, säger han.

Enligt Smålandsposten har antalet läkarbesök på akuten ökat med 4 000 mellan åren 2014 och 2018. Bemanningen är dock densamma, något som bidragit till längre väntetider, enligt Clas Hjertqvist.

– Vi har fått ett ökat antal patienter till följd av att de inte får hjälp av primärvården, säger han.

En ytterligare källa till irritation bland patienter och anhöriga är att de får stanna kvar längre på akuten innan de blir hänvisade till en avdelning.

– Det beror på att antalet vårdplatser minskat, som i sin tur beror på att det saknas sjuksköterskor på avdelningarna, säger Clas Hjertqvist.

Roland Gustbée (M) är ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg. Han håller med Clas Hjertqvist om att personalbrist är grundorsaken till det ökade trycket på akutmottagningen.

–  Akuten är klämd från två håll. De får ett ökat inflöde från primärvården därför att vi har många vakanser bland allmänspecialister. Samtidigt har vi brist på sjuksköterskor som gör att vi stänger ner vårdplatser, säger han.

Regionen genomför just nu flera rekryteringsåtgärder.

– Vi har gjort en speciell lönesatsning som omfattar både ST-läkare och allmänspecialister inom primärvården. Det har gjort att vi har behållit samtliga ST-läkare som blev klara under förra året, säger Roland Gutsbée.

Han fortsätter:

– Universitetet har utökat vårdutbildningarna, och den här våren börjar man släppa ut ytterligare 20 sjuksköterskor per år. Vi har sett ett litet positivt nettoinflöde av sjuksköterskor, men tror att det kommer att bli bättre vid terminsavslut i sommar, säger han.

Att förstärka akutmottagningen till dess situationen är löst är dock inte aktuellt.

– Det har bildats en arbetsgrupp av representanter från akuten och Region Kronobergs säkerhetsavdelning. Men de ska främst se över hur säkerheten på mottagningen kan bli bättre, säger Roland Gustbée.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev