Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akuten på Akademiska anmäls på nytt

Publicerad: 2 maj 2019, 09:55

Foto: Oscar Segerström

Arbetsbelastningen på akuten är så hög att läkare ibland inte hinner gå på toaletten, hävdar läkarnas huvudskyddsombud, som nu följer Kommunals- och Vårdförbundets exempel och anmäler till Arbetsmiljöverket.


Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhusetRegion UppsalaAkutsjukvårdAmbulanssjukvårdKommunalVårdförbundetLäkarförbundet

Dagens Medicin har tidigare i år skrivit om bristen på vårdplatser och den tunga arbetsbördan för personalen på Akademiska sjukhusets akutmottagning. Patienter har under året fått trängas i korridorerna i uppåt 30 timmar i väntan på inläggning, och arbetssituationen anmäldes i mars av Kommunal och Vårdförbundet till Arbetsmiljöverket.

”Jag finner inga ord hur hemsk vår situation är”, sade då Malin Gutentoft, skyddsombud för Vårdförbundet, till Sveriges Radio P4 Uppland.

Den anmälan följs nu av en från läkarnas huvudskyddsombud i Region Uppsala, Anna Rask-Andersen, skriver Läkartidningen. Enligt anmälan har problemen med för få vårdplatser och en överfull mottagning inte försvunnit. Dessutom framgår det att ambulanspersonalen stöter på problem när de ska överlämna patienter, vilket Dagens Medicin skrev om i mars i år.

Arbetsmiljön på mottagningen uppges vara så pass allvarlig att läkarna inte hinner gå på rast, och att det händer att läkarna inte har tid att gå på toaletten, skriver Läkartidningen.

Anna Rask-Andersen tycker att Arbetsmiljöverket borde sätta ned foten i frågan. Bland annat föreslår hon att vissa patientgrupper måste bortprioriteras och att det ska bli förbjudet att vårda patienter i akutmottagningens lokaler, när det redan tagits beslut om inläggning.

Relaterat material

Akuterna på Sahlgrenska och Akademiska anmäls

Ambulanser får köa till Akademiskas akut

Larm från landets akutmottagningar

ADAM WENELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev