Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akutenchef får sparken

Publicerad: 30 augusti 2010, 15:00

Sjuksköterskan Kristina Lundmark ombads i dag, måndag, lämna sin chefspost med omedelbar verkan.
(Uppdaterad version 16.53)


– Verksamhetsledningen har inte längre förtroende för Kristina Lundmark som chef och hon har i dag avskiljts från sitt chefsuppdrag, säger Urban Säfwenberg, verksamhetschef för akutsjukvården vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Vi befinner oss i en situation med mycket högt tryck på att verksamheten ska uppnå vissa resultat och då fungerar det inte att inte ha förtroende för varandra, säger han.

Någon enskild utlösande faktor till att Kristina Lundmarks uppdrag som avdelningschef för Akademiska sjukhusets akutmottagning avslutas i förtid finns inte enligt Urban Säfwenberg.
– Vi litar helt enkelt inte på varandra och har olika uppfattningar om hur ledarskap ska bedrivas, säger Urban Säfwenberg.

Flera upprörda anställda säger till Upsala Nya Tidning att Kristina Lundmark, avdelningschef för Akademiska sjukhusets akutmottagning, fått sparken från sin chefstjänst för att hon motsatt sig försämrade arbetsvillkor.

– Akutmottagningen ska öppna en observationsavdelning som ska bemannas med redan befintlig personal, något som riskerar att ytterligare öka personalbristen. Som vi förstått det har Kristina Lundmark i den här frågan gått emot cheferna, säger Katharina Granlund, sjuksköterska vid akutmottagningen, till tidningen.

På Vårdförbundet säger Agneta Wiberg, avdelningsordförande för Uppsala, att hon blev ”mäkta förvånad” när hon fick reda på nyheten.

– Jag ser med stor förvåning på det som har skett. Jag har inte tidigare varit med om att en avdelningschef fått sparken. Kristina Lundmark har varit en väldigt omtyckt chef. Hon har haft fokus på arbetsmiljö och satt patienten i centrum.

Kan Kristina Lundmarks tidigare uttalanden om sommarens personalbrist ha något med uppsägningen att göra?

– Det är väl möjligt. Kristina försökte få en bättre bemanning och i sommar har det varit väldigt många luckor och många medarbetare som varit osäkra på om de fick vara lediga, säger Agneta Wiberg.

Hon anser hela händelsen är ”högst märklig” och säger att Vårdförbundet kommer att fortsätta att utreda saken.

Akutsjukvårdens verksamhetschef Urban Säfwenberg uppger att en lång tids problem med rekryteringar har lett till dagens underbemanning men att det inte har något direkt samband med Kristina Lundmarks avskiljning.

Dagens Medicin har sökt Kristina Lundmark för en kommentar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev