Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akutinkallad vårdpersonal är på väg till Port-au-Prince

Publicerad: 14 januari 2010, 10:09

Vården i huvudstaden Port-au-Prince är lamslagen efter det kraftiga jordskalvet i Haiti. Nu flyger Läkare utan gränser in 70 specialister.


Läkare utan gränser bedriver ett omfattande arbete i Haiti sedan tidigare. Efter jordskalvet som drabbade landet sent i tisdags kväll svensk tid vittnar organisationens företrädare om närmast total förödelse i huvudstaden Port-au-Prince.

– Det är kaos. Jag besökte fem hälsocenter, varav ett större sjukhus, och i princip inget av dem fungerade. Många byggnader är skadade och jag såg ett plågsamt stort antal döda kroppar, säger Stefano Zannini, landansvarig på Haiti, i ett uttalande.

Medarbetaren Hans von Dillen ger en liknande bild.

– På våra kliniker ser vi mängder av öppna benbrott och allvarliga krosskador, men vi har ingenstans att remittera dem till i det här stadiet eftersom så många av stadens sjukhus har förstörts.

Läkare utan gränsers eget akutsjukhus Trinité och hälsocenter i slumområdet Martissant är delvis förstörda efter skalvet. Nu planerar organisationen att sätta upp ett uppblåsbart fältsjukhus med två operationssalar och sju tält med sängplatser.

Omkring 70 akutinkallade medarbetare, bland dem njurspecialister som ska behandla krosskador, är också på väg till Haiti, enligt uttalandet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev