Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akutpersonal önskar kortare pass

Publicerad: 8 juli 2013, 09:45

Kortare arbetstider och mindre skiftarbete skulle kunna göra arbetet mer uthärdligt, anser akut- och ambulanspersonal i en studie.


Det är framför allt det stora flödet med svårt sjuka och döende patienter som ger psykisk belastning för akut- och ambulanspersonal. Detta enligt en enkätstudie vid Sahlgrenska akademin.

Bland akutpersonalen svarade två av tre att de upplever sitt arbete som psykiskt ansträngande, att jämföra med en av tre bland ambulanspersonalen. Av dem som svarat på akutmottagningarna ansåg en av tio att kraven i arbetet är alltför högt satta.

– Akut- och ambulanspersonal anser sig ofta arbeta under fysisk och psykisk stress, ha knappa resurser och uppleva bristfälligt ledarskap, vara dåligt lönesatta och sakna bra stödrutiner, säger Agneta Grimby, forskare vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

För att göra arbetet mer uthärdligt önskade akut- och ambulanspersonalen framför allt kortare arbetstid, längre semester och mindre skiftarbete.

Studien bygger på svar från 153 personer som arbetar på akutmottagningar och i ambulanser. Majoriteten av dem som har svarat på enkäten var sjuksköterskor. Ett fåtal var läkare.

Studien har finansierats av Afa Försäkring.

Läs en sammanfattning av studien.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev