Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akutprojekt får stöd från Södra Älvsborg

Publicerad: 3 april 2012, 07:28

Även akutläkare vid Södra Älvsborgs sjukhus protesterar nu mot nedläggningen av akutläkarprojektet i Uppsala.


– Sverige är inte så stort, och inte heller antalet akutläkare. Det är skälet till att vi skrivit det här brevet. Börjar man krångla med detta i Uppsala finns en risk att andra börjar tänka på samma sätt, säger Per Björgell, specialist i akutsjukvård.

Han är en av 14 akutläkare vid Södra Älvsborgs sjukhus som tillsammans med akutklinikens verksamhetschef skrivit ett brev till politikerna i Landstinget i Uppsala län och Socialdepartementet. Per Björgell och hans kollegor i Borås ser med oro på beslutet att lägga ner akutläkarverksamheten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Det är vanligt att det kommer in multisjuka patienter till akuten. Finns inte en akutläkare på plats får man ha flera läkare från olika specialiteter för att ta hand om patienten. Det skapar onödiga förseningar, säger Per Björgell.

En av de viktigaste funktionerna med akutläkarna är att de kan ta hand om gamla patienters tillkortakommanden, menar Per Björgell. De riktigt akuta fallen är bara en liten del av den totala akutverksamheten. Därför är det angeläget att inte lägga ner akutläkarprojektet, utan fortsätta satsningarna på akutläkare.

– Sett ur ett längre perspektiv får man kostnadseffektiva läkare på akutmottagningarna, vars belastning dessutom ständigt ökar, säger Per Björgell.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev