fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akutsjukvårdsklubben ger studenterna övning

Publicerad: 23 september 2016, 14:06

Magnus Hallor (till vänster) var en av de läkarstudenter som drog igång en frivillig akutsjukvårdsträning för studenter på Universitetssjukhuset i Linköping för ett och ett halvt år sen. Övriga på bilden är: Sandra Cederqvist (patientens röst) samt Victor Karlsson och Gabriel Granström (till höger).

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Behovet av kunskap i akutsjukvård var större än utbildningen kunde ge. I en särskild klubb övar läkarstudenterna i Linköping på akuta situationer på sin fritid.

Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdLinköpings universitetUniversitetssjukhuset i LinköpingRegion Östergötland

Det var studenterna själva som tyckte att läkarutbildningen gav för lite praktisk övning och undervisning i snabb handläggning av akuta fall.

– Efter tre år på läkarutbildningen tyckte vi att det kändes lite konstigt att vi kunde allt om cellcykeln men inte visste hur man stoppar en akut blödning eller tar hand om någon som är akut sjuk. Vi saknade regelbunden praktisk övning i prehospital sjukvård och akutsjukvård, berättar Magnus Hallor, läkarstudent i Linköping.

För ett och ett halvt år sedan var han med och drog igång scenarioträningen i akutsjukvård i det som nu kallas Akutsjukvårdsklubben.

Inspirationen fick de av den engagerade akutläkaren Frida Meyer på akutkliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping.

– Studenterna har ett stort sug efter akutsjukvårdsundervisning eftersom de vet att de kommer att ställas inför akuta situationer så fort de börjar jobba, och tyvärr då kanske bara har en handledare på telefon, säger hon.

Frida Meyer fakta- och kvalitetsgranskar studenternas övningar, och ger dem feedback. Annars är det de själva som har ansvar för träningen som genomförs kvällstid i kliniskt träningscentrums lokaler. Runt tio studenter kan vara med samtidigt och övningarna genomförs fem–sex gånger per termin.

Målet är att hålla dem så realistiska som möjligt och följa arbets­rutinerna för ABCD-vård, för kontroll och hantering av andning, luftvägar, blödningar och medvetande hos personer i akuta tillstånd. Fallen som tränas är vanligt förekommande på en akut, som sepsis, förmaksflimmer och syraförgiftning, ketoacidos.

Efter tre år på läkarutbildningen tyckte vi att det kändes lite konstigt att vi kunde allt om cellcykeln men inte visste hur man stoppar en akut blödning.

– Ju mer vi övar desto bättre kan vi klara verkligheten. Det är som att bada i isvak och träna sig på att ta sig upp med ispiggar. Har man gjort det under kontrollerade former en gång så har man större chans att överleva om man går igenom isen, säger Magnus Hallor som är en av de instruktörer som leder övningarna.

Efterfrågan på mer kunskap i akutsjukvård har nu lett till att läkarutbildningen i Linköping infört området som ett eget återkommande tema under hela utbildningen.

– Jag har drivit frågan på medi­cinska fakulteten och när en ny målbeskrivning togs fram infördes akutsjukvård som ett ämne som alla andra. Symtomorienterad under­visning har annars, traditionellt sett, inte varit särskilt framträdande på läkarutbildningarna. Än mindre har färdigheten att ta sig an skadade eller akut sjuka patienter på akutrummet på ett snabbt och systematiskt sätt, tränats i den utsträckning som behövs, säger Frida Meyer.

Magnus Hallor och studenterna i Akutsjukvårdsklubben tycker – förstås – att de nya målen på utbildningen är bra. Men han tror ändå att klubben kommer att finnas kvar bland läkarstudenterna i Linköping.

– För oss med ett specialintresse för akutsjukvård finns en fortsatt efter­frågan, vi vill lära oss mer. Förutom scenarioövningarna har vi seminarier och föreläsningar på området som är intressanta.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev