Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Akutvården brister på sommaren

Publicerad: 6 december 2011, 10:12

Verksamheten vid landets akutmottagningar håller inte måttet i semestertider. Det visar den tillsyn som Socialstyrelsen gjorde i somras.


Det var i augusti som Socialstyrelsen gjorde oanmälda inspektioner vid 29 av landets akutmottagningar (se lista i högerspalten).

– Vi ville ta reda på om bedömning och prioritering av de personer som kommer in till akutmottagningarna sker på ett patientsäkert sätt även sommartid, när andelen ordinarie personal är lägre än normalt. Svaret är tyvärr att det inte alltid fungerar bra. Granskningen visar på allvarliga brister, säger enhetschefen Erik Höglund vid Socialstyrelsens tillsynsavdelning i ett pressmeddelande.

På ungefär hälften av de inspekterade mottagningarna gjorde personal utan nödvändig erfarenhet bedömningar av vilka patienter som skulle prioriteras. Dessutom brast majoriteten av mottagningarna när det gällde egenkontroll, avvikelser och kvalitetsarbete.

Socialstyrelsen riktar också kritik mot lokalerna, både när det gäller patienternas möjligheter till avskildhet och personalens möjligheter att hålla patienterna under uppsikt.

Akutmottagningarna vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg och Norrlands universitetssjukhus i Umeå var de enda som klarade inspektionerna helt utan prickar.

Fotnot: Tidigare illustrerades artikeln med en bild på akutmottagningen vid Universitetssjukhuset i Linköping, som inte ingick i Socialstyrelsens granskning. Dagens Medicin beklagar misstaget.

SIMON ROTHELIUS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev