lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Åland toppar löneligan

Publicerad: 14 september 2016, 08:04

En flytt till Mariehamn ger som vanligt bäst ekonomisk utdelning tack vare euro-växelkursen. Men i Västerås har ingångslönerna för AT-läkare höjts med 2 100 kronor på ett bräde.

Ämnen i artikeln:

AT-läkare

– Vi tyckte att det var bättre att ha högre ingångslöner än att ha påslagen, säger AT-samordnare Lena Axelsson.

Mats Stenberg på Västmanlands läkarförening bekräftar att de gått med på att satsa på en höjning av lägstalönerna i stället för på de individuella lönerna.

– AT är en utbildningstjänst men AT-läkarna gör också en arbets­insats som är väsentlig. Det är bra att lönen speglar det.

Lönepåslagen efter 12 respektive 18 månader slopas därmed på Västmanlands sjukhus. Däremot kvarstår höjningen med 1 000 kronor efter medicin- och kirurgplaceringarna.

I Sveriges yngre läkares förening, Sylf:s, färska AT-rankning uppger 54 procent att de fått möjlighet att diskutera sin lön innan de skrev kontrakt. Det är en ökning från 41 procent förra året och flera år dessförinnan, men skillnaden kan förklaras med att frågan är annorlunda formulerad, skriver Sylf. Av dem som fick möjlighet att diskutera lön upplevde bara 29 procent att de kunde påverka lönen, vilket Sylf anser förstärker intrycket av att lönesättningen inte fungerar. 88 procent av AT-läkarna svarade i Sylf-undersökningen att de fått ett lönepåslag efter tolv månader.

Men Sylf är kritiskt till att de flesta får justeringen i form av ett fast påslag snarare än baserat på den egna prestationen.

”Även om lönen inte är allt upplever AT-läkarna det befintliga systemet som en tydlig markering att deras individuella förmågor och insatser inte värderas”, skriver Sylf i sin rapport från undersökningen.

Dagens Medicin kartlägger AT-orterna

Vilken lön och fortbildning får du - och kommer du vara ensam på nattjour? Kolla in Dagens Medicins kartläggning av alla landets AT-orter på underlakare.se!

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev