Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Alarmmyndighet får nobben

Publicerad: 15 augusti 2013, 11:11

Att bygga upp en helt ny myndighet som ansvarar för nödlarm är en dålig idé. Det tycker Sveriges Kommuner och Landsting, SKL som istället vill ge SOS Alarm monopol på larm och dirigering.


SOS Alarm ägs i dag till hälften av landstingen – genom SKL - och till hälften av staten. En utredning föreslog i våras att nödlarmen istället ska gå via en ny statlig myndighet. Men detta sätter sig SKL bestämt emot.

I ett remissyttrande till försvarsdepartementet påpekar SKL att utredningsförslaget är illa underbyggt. Med en statlig larmmyndighet, som bara sköter nödlarm, skulle ledningen för ambulanssjukvården flyttas från landstingen, som ju bär verksamhetsansvaret för denna sjukvård.

Dessutom skulle landsting och kommuner tvingas bygga upp parallella larmfunktioner för icke akuta ärenden, som exempelvis sjuktransporter och mindre prioriterade larm.

SKL vill istället stärka ställningen för SOS Alarm så att bolaget får ensamrätt på bedömning, prioritering och dirigering av alla larm inom räddningstjänst och ambulanssjukvård.

Detta skulle i så fall sätta stopp för den konkurrens som SOS Alarm fått från Medhelp, som i dagsläget sköter dirigering av ambulanser i fyra landsting. Avtalet avbryts dock senare i höst.

Medhelp har även vunnit en upphandling om ambulansdirigering i Stockholms läns landsting, men denna har överklagats.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev