Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ålder inget hinder för njurtransplantation

Publicerad: 14 mars 2005, 10:00

Enbart ålder bör inte hindra äldre personer från att bli organdonatorer, eller att själva ta emot organ. Det anser forskare vid Wake Forest, University Baptist Medical Center, Winston-Salem, USA.


Forskarna har undersökt resultaten av 144 njurtransplantationer där donatorerna har varit avlidna personer. Vid dessa ingrepp betecknades 129 som lyckade. Av de 144 transplantationerna var det en fjärdedel av mottagarna som var över 60 år. Medelåldern i denna grupp var 65 år och sju av mottagarna var över 70 år. De flesta äldre patienter fick njurar från donatorer som också var äldre.

Medelåldern bland de yngre patienterna var 46 år och av dessa var det en tredjedel som fick organ från äldre personer.

Studien visar att ett år efter transplantationen hade 86 procent i den äldre gruppen och 87 procent i den yngre gruppen fungerande transplantat. Den totala överlevnaden var 92 procent bland de äldre studiedeltagarna och 98 procent bland de yngre.

Forskarna anser att nyckeln till framgång när det gäller att matcha donerade organ med rätt mottagare är att använda nyare metoder för att utvärdera risker med de donerade organen.   Utöver blodgrupp och vävnadstyp bör man även beakta faktorer som ålder, vikt och njurfunktion. En äldre njure har exempelvis lägre kapacitet än en yngre. Samtidigt behöver en smal person inte lika mycket kapacitet i sin njure, som en större person.

Forskarna anser att ålder inte måste vara en kontraindikation för donation eller att ta emot ett organ. Detta nya synsätt kan minska bristen på organ, men forskarna betonar ändå att risker och vinster med denna typ av riskanalyser behöver utföras ytterligare, samt under en längre tidsperiod.

Forskarna presenterade sin studie vid en konferens arrangerad av Central Surgical Association i Tucson, USA.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev