Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Äldre bröstcancerpatienter har nytta av cellgifter

Publicerad: 4 mars 2005, 08:19

Hög ålder bör inte hindra kvinnor med bröstcancer från att få behandling med kemoterapi, cellgifter, om de övrigt är vid god hälsa. Det skriver amerikanska forskare i tidskriften Jama.


Forskare vid Vermont Cancer Center i Burlington, USA, har analyserat data från fyra randomiserade kliniska prövningar med sammanlagt 6 487 kvinnor. Alla hade bröstcancer som involverade lymfkörtlarna. I de fyra studierna jämfördes mer eller mindre aggressiva behandlingsupplägg med cellgifter.

Av patienterna i studierna var 542 kvinnor över 65 år, och 159 var minst 70 år gamla.

Forskarna fann att mindre tumörer, färre involverade lymfkörtlar, mer cellgifter och behandling med bröstcancerläkemedlet Tamoxifen var faktorer som alla signifikant ökade den sjukdomsfria och den totala överlevnaden. Däremot hade åldern ingen betydelse för den sjukdomsfria överlevnaden. Den totala överlevnaden var sämre bland kvinnorna över 65, men detta kunde kopplas till andra dödsorsaker än bröstcancer. Yngre och äldre kvinnor fick en liknande minskning av risken för både återfall och dödlighet.

Det inträffade 33 dödsfall som kunde relateras till behandlingen. Denna risk var högre för kvinnorna över 65.  Forskarna skriver att allt fler studier talar för att äldre patienter, som är vid relativt god hälsa tål standardbehandlingar med cellgifter, och även mer intensiva behandlingar, nästan lika bra som yngre patienter.

Bara 8 procent av kvinnorna i de analyserade studierna var minst 65 år gamla, trots att hälften av dem som får bröstcancer drabbas i den åldern.

I en ledarkommentar skriver forskare från Feinberg School of Medicine att många kliniska prövningar saknar data om äldre patienter, eftersom det antas att de inte tål, eller har nytta av cellgifterna. Därför saknas det kunskap om hur äldre  reagerar på sådan behandling.

Forskarna bakom den nya studien menar att deras resultat bör uppmuntra läkare att erbjuda äldre, som i övrigt är vid god hälsa, att delta i behandlingsstudier. Detta eftersom det är troligt att de får liknande positiva effekter som de yngre patienterna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev