Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Äldre flitigast i SOS-appen

Publicerad: 30 september 2019, 07:01

Foto: Gettyimages

Den nya telefonappen för samtal till SOS Alarm har blivit en succé. Appen har laddats ner till fler än 900 000 mobiler på en månad.


– Den äldsta gruppen, personer över 65 år, har varit flitigast, säger Sarah Hummerdal på SOS Alarm.

Tanken är att man i en nödsituation ska kunna ta fram sin smarta mobiltelefon, klicka på appen och därefter klicka på en tydlig 112-symbol. Sedan startar ett vanligt larmsamtal.

– Vi hoppas att så många som möjligt ska använda appen, eftersom vi tror att den fyller en viktig funktion, säger Sarah Hummerdal, pressansvarig på SOS Alarm.

Den största fördelen är att appen ger besked om exakt var den som ringer befinner sig. När appen laddas ner, får användaren ge sitt medgivande om att så ska ske.

Appen introducerades för en månad sedan. Den har redan gett viktig hjälp i räddningsaktioner.

–Vid ett tillfälle blev en person hastigt sjuk ute i fjällvärlden. Det är en miljö där det vanligtvis är svårt att hitta rätt position, eftersom det inte finns några adresser. Men nu kunde vi bestämma personens position inom en radie på tolv meter. Det underlättar enormt när ambulanshelikoptern ska landa rätt, säger Sarah Hummerdal.

Personer som gått vilse i skogen har också kunnat hittas lättare tack vare appen.

Man kunde kanske tänka sig att äldre personer skulle vara skeptiska till ny teknik, men så har det inte alls varit i detta fall. I data från företagen som förmedlar appar kan SOS Alarm se att personer över 65 år är den åldersgrupp som gjort flest nerladdningar.

Antalet nerladdningar är lägst bland unga personer, och ökar sedan för varje åldersgrupp.

– På ett sätt är det väntat, säger Hummerdal.

Hennes bild är att intresset för den här typen av vardagsfrågor ökar med åldern.

En annan funktion i appen kan slå larm åt andra hållet, så att telefonen berättar för användaren om trafikolyckor, bränder och liknande i närheten.

Larmappen

Om man ringer till nödnumret 112 via SOS Alarms app, får larmoperatören information direkt om var inringaren befinner sig.

Den som laddar ner appen kan välja att få pushnotiser om bland annat trafikolyckor, bränder och andra krissituationer i närområdet. Appen kommer också att skicka ut viktiga meddelanden till allmänheten (VMA).

Appen kommer även att ge förebyggande information om hur man ska bete sig i olika nödsituationer.

SOS Alarm ägs av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och staten.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev