Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Äldre kvinna tappades – dog

Publicerad: 6 februari 2009, 10:09

En 83-årig kvinna dog efter att personalen på äldreboendet tappade henne i golvet. Händelsen är nu anmäld till Socialstyrelsen.


På julafton skulle personalen på Kampementets äldreboende, som drivs av Attendo Care, i Stockholm flytta kvinnan från hennes säng till en stol. Momentet krävde en individuellt anpassad lyftsele. Men de två som arbetade hos kvinnan – en undersköterska och ett vårdbiträde – tog i stället den sele som hängde i badrummet för att genomföra lyftet.

Det var fel slags sele, något personalen inte visste om, skriver tidningen Mitt i Östermalm. I lyftögonblicket gled kvinnan ur selen, föll i golvet och slog i huvudet.

Personalen tillkallade en sjuksköterska som tvättade rent såret och kontrollerade puls och blodtryck. Någon läkare tillkallades dock aldrig. Morgonen därpå drabbades kvinnan av andningssvårigheter. En jourläkare ordinerade mediciner men innan kvinnan hann ta dem var hon död.

Attendo Care har nu anmält händelsen till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd samt till Socialstyrelsen.

Detta är inte första gången som Attendo Care har anmälts. Under 2008 fick Socialstyrelsen in tio lex Maria-anmälningar och hittills under 2009 har det kommit in två anmälningar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev