Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Äldre läkares villkor upp på fullmäktige

Publicerad: 7 maj 2014, 05:30

Läkare som fortsätter jobba efter 65 behöver bättre villkor för sjukförsäkringen. Det är en av motionerna som får bifall inför Läkarförbundets fullmäktige nästa vecka.


Eftersom allt fler läkare fortsätter att jobba efter normal pensionsålder behöver lagar och förordningar som styr sjukförsäkringsfrågor uppdateras, anser Stockholms läkarförening i en av sina motioner till Läkarförbundets fullmäktige.

Upp till 65 år har man rätt till sjukpenning i 364 dagar med stora möjligheter till förlängning efter prövning. Från 65 har man bara rätt till ersättning i 180 dagar om man är i aktiv tjänst, sedan ska en ny bedömning av arbetsförmågan göras. Alla sjukdagar räknas dessutom ihop till en period.

Det kan bli avgörande, förklarar Yvonne Dellmark, andre vice ordförande i Stockholms läkarförening, för har man få eller inga dagar kvar när man blir sjuk på nytt, måste handläggaren på försäkringskassan från början göra en bedömning om personen kan bli frisk och det är inte alltid helt lätt, betonar hon.

– Det är inte rimligt att man ska riskera att gå utan sjukpenning för att man haft tidigare sjukdomsfall.

Förutom att arbeta med sjukförsäkringsfrågor gentemot socialdepartementet föreslår Stockholmsföreningen att Läkarförbundet aktivt ska informera läkare om vad som gäller efter 65 och se över möjligheten att erbjuda en privat sjukförsäkring via förbundet.

Eftersom det redan i dag är möjligt att vara kvar i tjänst fram till 67 års ålder och pensionsåldern sannolikt höjs, behöver regler och avtal ses över, skriver centralstyrelsen i sin motivering och föreslår fullmäktige att bifalla motionen.

En annan motion som fått bifall gäller problemet att kliniker fått lägre ersättning för sjukdomar som drabbar kvinnor jämfört med sjukdomar som kan drabba båda könen. Av en slump upptäcktes flera exempel på hur den så kallade DRG-viktningen, som ersättning baseras på, är orättvis ur ett genusperspektiv, enligt en motion från Sveriges kvinnliga läkares förening.

Ett exempel är att en vanlig urinvägsinfektion hade ersatts med 3 500 kronor medan en urinvägs­infektion efter en förlossning bara gav 1 909 kronor.

– Det vore rimligare att ge en hög­re ersättning till urinvägsinfektionen post partum eftersom det är något mer komplicerat. Den är i ett sårigt område och när man sätter in läkemedel måste man ta hänsyn till amning, till exempel, säger Nina Rose, vice ordförande i Kvinnliga läkare förening.

Ett annat exempel som föreningen ger handlar om cancerkirurgi i ned­re delen av buken där exakt samma ingrepp gjordes. Det som visade sig vara cancer i äggstockarna genererade 88 476 kronor,  medan det som var koloncancer gav 143 610 kronor.

– Det skiljer 55 000 kronor trots att operationerna inte skiljer sig åt över huvud taget, det är helt absurt och innebär eventuellt att kvinnoklinikerna får en lägre ersättning, säger Nina Rose.

Eftersom det saknas överskådliga tabeller för ersättningssystemen behöver DRG-viktningen utredas ur ett genusperspektiv, anser motionärerna, och centralstyrelsen instämmer helt.

50 motioner kom in i tid för att behandlas vid årets fullmäktige den 15–16 maj. Bara en gång har det kommit in fler motioner, enligt Anders Bengtsson, utvecklingsdirektör på Läkarförbundet.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev