Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Äldre män levde längre om prostatacancern behandlades

Publicerad: 24 februari 2006, 14:01

Äldre män med prostatacancer i tidigt stadium överlevde längre om de fick behandling mot sin cancer i stället för observation. Det visar en amerikansk studie som presenteras i dag, lördag.


I studien jämförs data från nära 49 000 män i åldrarna 65 till 80 år och som överlevt minst ett år efter att man upptäckt att de hade lokaliserad prostatacancer, det vill säga att cancern inte hade spridit sig utanför prostata.

Enligt studien, som gjordes mellan 1991 och 1999, visade det sig att mer än hälften av de män som behandlades med antingen kirurgi eller strålning levde när studien avslutades. Medianöverlevnaden var 13 år. För de män som bara observerades var medianöverlevnaden 10 år efter den upptäckta cancern.

Det fanns också tecken på att strålbehandling var den behandling som gav längst överlevnad, jämfört med kirurgi, radikal prostatektomi.

Undersökningen presenteras i dag, lördag, av onkologen Yu-Ning Wong från Fox Chase Cancer Center vid ett stort symposium för prostatacancer i San Fransisco, USA.

Resultaten från den amerikanska studien sammanfaller till stor del med en studie som gjorts vid Uppsala universitet, där nära 700 män med tidig prostatacancer slumpmässigt lottats till antingen konservativ behandling, observation, eller radikal prostatektomi. Resultaten från tioårsuppföljningen publicerades förra året i New England Journal of Medicine och visar att radikal prostatektomi minskade dödligheten och risk för metastaser.

Men resultaten från den nya amerikanska studien är inte jämförbara med Uppsalastudien, anser Michael Häggman, överläkare och verksamhetschef vid urologiska kliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Den amerikanska studien är en observationsstudie, där man efteråt tittat på effekten av olika behandlingar. Det väger mindre tungt än Uppsalastudien, som är en randomiserad studie, där man lottat männen till olika behandlingar.

I USA pågår nu en stor randomiserad studie som ska jämföra effekterna av behandling och observation vid prostatacancer. Men enligt Michael Häggman har den studien stött på hinder. Eftersom behandlingsalternativen vid prostatacancer blivit allt mer omdiskuterade och uppmärksammade, vägrar många patienter att låta sig lottas till en viss behandling utan kräver att till exempel bli opererade.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News