Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Äldre neuroleptika billigare och lika bra som ny medicin

Publicerad: 1 december 2006, 13:50

Ett äldre läkemedel visade sig vara ungefär effektivt vid behandling av schizofreni som nyare läkemedel. Det visar en analys av en tidigare studie.


Det äldre neuroleptikumet perfenazin, som i Sverige bland annat marknadsförs som Trilafon, hade ungefär samma effekt vid behandling av schizofrena som nyare neuroleptika – och den totala kostnaden per månad var omkring 30 procent lägre.

Det visar en ekonomisk analys av den stora Catie-studien som gjordes i USA. Catie står för Clinical Anti-psychotic trials of intervention effectiveness. 1 600 patienter deltog i den randomiserade studiens första fas, där äldre och nyare neuroleptika jämfördes.

Nu har Robert Rosenheck vid Yale University i USA gjort en kostnadsanalys av resultaten från Catie-studiens första fas.

De neuroleptika som jämfördes var olanzapin (Zyprexa), quietiapin (Seroquel), risperidon (Risperdal), ziprasidon (Zeldox) och det äldre läkemedlet perfenazin.

När forskarna lagt samman alla kostnader – både för själva läkemedlet och för kostnader för patienter i öppen och sluten vård – visade det sig att kostnaderna var upp till 30 procent lägre per månad för de patienter som tog perfenazin än för patienterna som fick de andra, nyare läkemedlen.

Eftersom det inte gick att se några avgörande skillnader i resultat och biverkningar av behandlingen, anser forskarna att även äldre neuroleptika bör övervägas vid behandling av schizofreni.

Forskarna tillägger att eftersom uppföljningstiden var förhållandevis kort, 18 månader, kunde skillnader i biverkningar av de olika läkemedlen på längre sikt inte bedömas.            American Journal of Psychiatry, 2006; 163:2080-2089

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev