lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Äldre nobbar tillsynskameror hemma

Publicerad: 25 april 2017, 12:12

Äldre tycks vara mer positiv till sensorteknik än kameratillsyn i hemmet.

Intresset för tillsynskameror är skralt bland Östersunds äldre. Nu satsar kommunen på sensor som bland annat ska kunna upptäcka undernäring tidigare.

Ämnen i artikeln:

Vitalis

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Äldre med hemtjänst är inte så förtjusta i att ha en kamera som vakar över dem nattetid. Däremot verkar fler vara positiva till att ha sensorer som kan varsko hemtjänsten om något fel inträffar.

–  Vi har inte fått någon volym på tillsynskameror. De brukare som har haft det har tyckt att det har varit lyckat, men det har inte varit så stor efterfrågan, säger Tommy Ceder, e-hälsostrateg i Östersunds kommun.

Han är på plats på e-hälsomässan Vitalis i Göteborg för att berätta hur kommunen jobbar med sensorteknik inom hemtjänst och äldreboenden. Ett pilotprojekt pågår där natthemtjänsten försöker hitta sätt att stödja såväl personal som brukare så att hemtjänsten slipper åka ut och väcka folk.

Östersunds kommun, med 60 000 invånare, ser stor potential inom distansövervakning via sensor. Infrastrukturen finns till stora delar redan på plats.

–  Många av dem som vi hjälper i dag har redan fiber i hemmet, och alla våra äldreboenden har fiber och wifi, säger Tommy Ceder.

Fast det lär dröja innan alla hemtjänstens äldre har sensorsteknik.

–  Vi har det ute hos sju brukare nu, säger Tommy Ceder.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev