Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Äldre patienter fattas i enkäter

Publicerad: 1 oktober 2013, 15:00

Enkäter på apotek kan bli missvisande eftersom de äldsta patienterna inte alltid hämtar sina läkemedel själva, visar en ny studie.


Undersökningar på apotek är en viktig källa till kunskap för den som vill studera patienters erfarenheter. Men urvalet kan bli snedvridet, enligt en ny studie.

Apotekaren Pia Frisk på Uppsala universitet har följt upp 31 apoteksbaserade undersökningar där drygt 15 000 patienter ingått. I 25 av dessa undersökningar ingick för få äldre patienter.

– I studien jämförde vi åldersfördelningen hos dem som intervjuats i de olika apoteksenkäterna med motsvarande åldersfördelning i läkemedelsregistret och fann att underrepresentationen av patienter 75 år eller äldre var signifikant, säger Pia Frisk till Läkemedelsvärlden.

Skälet är att apoteksundersökningarna bara inkluderade dem som hämtade ut sina egna läkemedel. Och många äldre och sjuka patienter tar sig inte till apoteket själva, utan skickar någon annan att hämta ut läkemedlen.

– Det handlar inte om att apoteksundersökningar är dåliga utan att man måste förstå att man inte får den kompletta bilden med dem och komplettera med data inhämtat på annat sätt, säger Pia Frisk till Svensk Farmaci.

Till exempel föreslår hon att forskare kan intervjua patienter på vårdcentraler eller i hemmet utöver att intervjua på apotek.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev