Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Äldre som går 400 meter lever längre

Publicerad: 2 maj 2006, 13:16

Förmågan att gå 400 meter är ett enkelt sätt att förutsäga framtida hjärt-kärlsjukdom hos äldre. Det visar en amerikansk studie som presenteras i dagens nummer av den vetenskapliga tidskriften Jama.


Att gå en viss sträcka är ett sedan tidigare använt mått på äldres hälsa. Men när personer gått kortare sträckor har man inte kunnat förutspå framtida hälsoproblem. Det har däremot forskare från Universitetet i Pittsburgh i USA kunnat göra när de låtit 2700 personer mellan 70 och 79 år gå en längre sträcka om 400 meter, och följt dem under sex år.

De personer som följts i studien har bott i eget hem och har trott sig ha en ganska bra hälsa. Efter sex år visade det sig att de som kunde gå 400 meter vid studiens början hade högre överlevnad, mindre förekomst av hjärt-kärlsjukdom och bättre förmåga att röra sig än de som inte kunnat gå 400 meter. Det visade sig också att ju snabbare personen kunnat gå vid studiens början desto friskare var personen vid studiens slut.

Forskarna i Pittsburgh menar att individer som är aktiva i 70-årsåldern lever längre och är friskare än de som är inaktiva. I ett pressmeddelande säger Ann B. Newman, professor i medicin och epidemiologi, att 400-meterstestet kan användas för att motivera fysisk aktivitet hos äldre. Hon menar att samhället behöver utveckla program som hjälper de äldre att vara aktiva längre.

Charlotte Wikholm

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev