Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Äldrelivsdagen: Nästa revolution för Generation Uppror

Publicerad: 3 maj 2010, 10:07


Onsdagen den 5 maj 2010

Ålderdom är ett relativt begrepp. Kanske ska det ersättas med äldreliv, det liv vi lever när vi är äldre. Den nya generationens pensionärer -  välutbildade, datorvana människor och vana att bestämma själva - kommer att ställa nya krav.

För hälso- och sjukvården kommer detta att innebära möjligheter och utmaningar, liksom för omsorgen. Morgondagens äldre kommer sannolikt att hålla sig friska längre. När de blir sjuka kommer de att ställa krav på snabb hjälp och möjlighet att leva ett aktivt och rörligt liv, så länge som det är möjligt. Äldreboendet måste kunna erbjuda kvalitet och stimulans och passa den enskildes livsstil. En köpstark äldre generation kommer också att förvänta sig och ställa krav på andra tjänster och produkter, avpassade just för dem.

Dagens Medicins Äldrelivsdag 2010 vill visa hur framtidens äldrevård och äldreomsorg skulle kunna fungera, men också öppna för en diskussion om vägen till ett samhälle där äldres liv och erfarenheter får större vikt än i dag.

Praktisk information

Datum: Onsdagen den 5 maj.
Plats: Wintervikens konferens, Vinterviksvägen 60 i Stockholm.
Kostnad: 895 kronor + moms för prenumeranter på Dagens Medicin och för medlemmar i Svensk geriatrisk förening, Riksföreningen för sjuksköterskor inom äldrevård, Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor samt anställda i äldreomsorgen. Ordinarie pris 1 195 kronor + moms.
Kontakt: Åsa Uhlin 08-545 123 02 e-post
Utställarinformation: Annika Östholm 08-566 241 13 e-post

Program

8.30 Registrering och kaffe

9.00 Inledning.
Dagens Medicins chefredaktör Mikael Nestius hälsar välkommen.

9.05 Trenderna som visar på framtidens äldreliv
Solidaristen Gudrun, karräristen Bruce och egoisten Mick – det är några av de sex arketyper som framtidsforskaren Peter Majanen identifierat. Vilka grupper av äldre kommer att dominera om 25 år, hur kommer de att se på sin pensionärstillvaro och vilka krav kommer de att ställa på äldrevården?
Talare: Peter Majanen, vd Quattroporte.

9.50 Baddräkt medtages: ett annat sätt att driva äldrevård.
På det kommunala äldreboendet Öjagården i Piteå använder personalen mottot: ”Meningsfullhet hela livet – njutning, upplevelse och minnen.” Alla vårdtagare får till exempel åka och bada regelbundet, och de boende får ofta komma ut på cykelturer. Bra planering och personalens inställning ledde till att äldreboendet fick Götapriset 2009.
Talare: Karina Westerlund Sandström, undersköterska, och Gunvor Ahlin, vårdbiträde, Öjagården.

10.15 Kaffe

10.45 Vilka varor och tjänster behöver lattemammorna när de blir gamla?
Äldrelivet i dag ser inte ut som för 25 år sedan. Och det kommer att ha förändrats ännu mer när ytterligare 25 år har gått. Frågan är vilka tjänster som är intressanta för den som är van att välja, van vid IT och har bred kunskap om omvärlden – men har råkat bli över 70 år.
Panel: Peje Emilsson, grundare av Kreab och Silver Life, Martin Lindell, analytiker på Dataspelsbranschen, Cay Bond, författare och moderedaktör.

11.30 Boendet för de äldre - snabb utveckling mot ett nytt tänkande.
Bilden av äldreboendet är stadd i kraftig förändring - med satsningar på bättre livskvalitet, till exempel i form av god mat, och ett boende anpassat både efter den boendes och personalens behov.
Talare: Anders Nordstrand, vd Micasa, och Jenny Hjalmarsson, forskare vid centrum för hälsa och byggande på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

12.00 Lunch och diskussion.
Markus Aujalay, kock och ägare till Winterviken, berättar om dagens lunchrätt som skapades till en tävling för bättre mat på äldreboenden.

Under lunchen leder samtalsledare vid borden diskussionen mellan deltagarna: Hur borde framtidens äldreomsorg och äldrevård se ut?

13.30 Hur kan vi sätta patienten i centrum – på riktigt?
Obruten vårdkedja och en trygg vård är nyckelord för Handengeriatriken söder om Stockholm. Eftersom vårdcentral och kliniken har en tät samverkan med kommunal omsorg och specialmottagningar finns här möjlighet att erbjuda patienterna vård på rätt nivå .
Talare: Helena Gille, verksamhetschef, Handengeriatriken.

13.50 Dirigent saknas i äldrevården.
Under 2010 kommer tio landsting och 50 kommuner att pröva en modell som ska underlätta förbättringsarbetet i äldrevården. Men vilka bromsar finns det? Och varför är äldrevården så svår att förändra?
Talare: Ulla Gurner, utredare Sveriges Kommuner och Landsting.

14.15 Kaffe

14.45 Är värdegrunden för äldrevården ett slag i luften eller en nödvändighet?
Regeringen har föreslagit att lokala värdighetsgarantier ska införas i äldrevården. Detta i ett försök att få en värdegrund att genomsyra hela verksamheten: att den äldre personen ska få leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Men riskerar en sådan garanti att bli ord som egentligen inte får någon betydelse i vardagen?
Debattpanel: Henrik Kjellberg (kd), politiskt sakkunnig, socialdepartementet, Annika Ström-Melin, ledarskribent på Dagens Nyheter, Thorbjörn Larsson, vd för Vårdalsstiftelsen och regeringens utredare av värdighetsgarantin, och Inger Ros (s), sjukvårdspolitiker, Stockholms läns landsting.

15.30 De äldre kvinnorna – en förändringskraft.
Om krocken mellan att bli äldre och förväntningarna på äldre människor – och om att det kan bli kvinnorna som blir äldregenerationens initiativtagare och pådrivare för förändring. Solveig Ternström, skådespelare, regissör, politiker och medlem i 1,6-miljonersklubbens kärntrupp, bjuder in publiken till diskussion om det som är och det som ska komma.
Talare: Solveig Ternström, riksdagsledamot (c).

16.00 Samtalsledarna vid borden sammanfattar dagens viktigaste intryck.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev