Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Äldrevårdens kvalitet betygsätts på internet

Publicerad: 31 mars 2008, 12:50

I dag öppnar Socialstyrelsen Äldreguiden. En webbguide där allmänheten kan jämföra kvaliteten på över 2 000 äldreboenden i landet. Men guiden kritiseras av representanter för de privata äldreboendena. Uppdaterad kl 14.49


Äldreguiden vänder sig till äldre och deras anhöriga. På en femgradig skala rankas exempelvis personaltäthet, maten och ledningen.

Sammanlagt 2 100 äldreboenden finns med på guiden vilket motsvarar runt 80 procent av samtliga boenden i landet. Socialstyrelsen räknar med att guiden successivt kommer att byggas ut så att samtliga äldreboenden ingår.

Uppgifterna bakom betygsättningen bygger på enkäter till ansvarig i kommuner, landsting, stadsdelar och till äldreboendena. Så småningom kommer även omdömen från de äldre och deras anhöriga att finnas tillgängliga på guiden.

Håkan Ceder, överdirektör på Socialstyrelsen, påpekar att guiden kan utgöra smärtsam läsning för vissa kommuner.

– Alla äldreboenden är inte bäst på allt. Men vi inser att Äldreguiden innehåller uppgifter som är bra för personal, chefer och politiker att känna till, säger han i ett pressmeddelande.

Men Vårdföretagarna, en branschorganisation där bland annat privata äldreboenden ingår, är kritiska till Socialstyrelsens guide. Organisationen anser att Socialstyrelsen inte har med viktiga parametrar som kundnöjdhet och patientens upplevelse, utan fokuserar alltför mycket på kvantitativa mått som personaltäthet.

- Inom andra serviceverksamheter skulle motsvarande "kvalitetsgranskning" vara helt otänkbar. Föreställ er en recension av en restaurang som bara kommenterar personaltätheten och vad det kostar att driva restaurangen, säger Ari Kirvesniemi, förbundsdirektör för Vårdföretagarna, i ett pressmeddelande.

Se guiden på Socialstyrelsens hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev