Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Aleris varslar på Bollnäs sjukhus

Publicerad: 8 januari 2013, 14:23

Var tionde anställd varslas om uppsägning vid det av Aleris drivna Bollnäs sjukhus.


Ämnen i artikeln:

AlerisBollnäs sjukhusRegion Gävleborg

Ledningen för sjukhuset hade i dag, tisdag, möte med personalen och på eftermiddagen blev nyheten offentlig: Den 8 januari 2013 varslar Aleris cirka 45 personer om uppsägning. I dag har sjukhuset 435 anställda, vilket innebär att omkring var tionde varslas.

Anledningen till varslet uppges i ett pressmeddelande vara besparingar till följd av lägre patientunderlag än väntat. Sjukvårdskoncernen Aleris skriver att varslen är ett måste om den fortsatta driften av sjukhuset ska kunna säkras.

Peter Graf, chef för Aleris sjukvårdsverksamhet, vill inte gå in på vilka yrkeskategorier som kommer att drabbas av varslen men konstaterar att det i alla fall inte rör sig om 45 läkartjänster.

– Det är 45 heltidstjänster, det är så mycket vi säger i dag, och det kommer att slå lite olika, säger han och lägger till att han hoppas att förhandlingarna med fackförbunden kan börja så snart som möjligt.

Kommer de varsel ni lägger i dag att räcka eller kan det komma fler?

– Vår bedömning är att det räcker, säger Peter Graf men tillstår samtidigt att Aleris kommer att genomdriva en rad effektiviseringsprojekt under våren.

Projekten innefattar bland annat samverkan mellan olika vårdavdelningar, en minskning av antalet operationssalar och stängning av vissa avdelningar över helgen.

Men sjukhuset kommer att finnas kvar?

– Definitivt, definitivt, definitivt.

Aleris övertog driften av Bollnäs sjukhus från Landstinget Gävleborg den 1 april 2012 efter att ha vunnit en upphandling där även företagen Mitt hjärta och Praktikertjänst deltog.

– Det känns väldigt bra att ett så pass väletablerat företag vill driva och utveckla sjukhuset, sa landstingsrådet Tommy Berger (S) då i ett pressmeddelande från landstinget.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev