söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Alf pressar Göran om cancerplan

Publicerad: 13 november 2006, 14:00

Alf pressar Göran om cancerplan

Förre kd-ledaren Alf Svensson sätter nu tryck på socialminister Göran Hägglund (kd) att infria den borgerliga alliansens löfte om en nationell cancerplan.


Alf Svensson, som numera är vanlig riksdagsledamot, för fram sitt krav i en motion till riksdagen. Han hävdar att vissa vårdfrågor – till exempel cancerfrågan – bör hanteras på nationell nivå.

”Sverige är i skriande behov av en nationell cancerplan”, skriver Alf Svensson.

Även partikamraten Inger Davidson, förste vice ordförande i kd fram till 2003, kräver i en riksdagsmotion en nationell cancerplan, bland annat för att säkerställa att alla medborgare får en likvärdig behandling oavsett var de bor.

Fp-riksdagsledamoten Barbro Westerholm säger till Dagens Medicin att hon också saknar ett besked från den borgerliga regeringen om den nationella cancerplanen. I en riksdagsinterpellation kräver hon ett svar från socialminister Göran Hägglund om han är beredd att upprätta en sådan plan.

Som Dagens Medicin tidigare har berättat nämner regeringen varken cancerområdet eller frågan om en plan i regeringsförklaringen eller budgetpropositionen, trots att den borgerliga alliansen i valrörelsen hävdade att en borgerlig regering efter valet ”omedelbart” skulle ta fram en nationell cancerplan.

Socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (c) satt med i den borgerliga alliansens välfärdsgrupp, som tog fram det gemensamma förslaget om en nationell cancerplan. Även han efterlyser ett besked från regeringen.

– Vi har från de borgerliga partierna uttalat oss så tydligt om att vi ska ha en cancerplan att vi måste ta fram en sådan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev